Лихвите по кредити в евро в Румъния се понижават с един процентен пункт за година до 8%

445
Лихвите по кредити в евро в Румъния се понижават с един процентен пункт за година до 8%

Лихвеният спред на румънските банки в евро се е понижил значително през последната една година, на фона на засилената конкуренция на пазара от страна на големите банкови институции.

През юни миналата година спреда между лихвите по кредитите и депозитите в евро на румънските банки е възлизал средно на близо 6.5 процентни пункти, докато през юни настоящата година той се е понижил до 4.7 процентни прункта.

Средната лихва по кредитите, отпускани на румънските граждани, също се е понижила през последната една година, като през юни месец е възлизала на около 8%, на фона на нивото й от 9%, година по-рано.

Намаляването на лихвите по кредитите, както и повишението на тези по депозитите, става реалност, на фона на ожесточената конкуренция между банките за повишаване на пазарния им дял, както и въпреки повишението на краткосрочните лихви в еврозоната.

В същото време, очакванията са европейската централна банка да повиши равнището на лихвите още въднъж до края на годината в усилията си да се справи с инфлацията.

Печалбата на банковия сектор в Румъния се е повишила с 13.9% за първите шест месеца на годината, до 1.4 млрд. леи (411.8 млн. евро), по данни на националния статистически институт на страната.

За сравнение, през същия период на миналата година тя е отбелязала повишение от 10.2% на годишна база, посочиха още публикуваните данни.

Средната печалба на банка в страната е възлизала на 37.88 млн. леи, като през първото полугодие е имало общо 37 кредитни институции.

Нетните активи на банките в страната са регистрирали ръст от над 10% към края на месец юни на годишна база, като са възлизали на 190.49 млрд. леи.

Значителен ръст са регистрирали съмнителните и лошите кредити в Румъния, като за първите шест месеца на годината те са се повишили с 81%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg