Миграцията на работници от бившите комунистически държави към Запада застрашава развитието им

518
Миграцията на работници от бившите комунистически държави към Запада застрашава развитието им

Масовата миграция на работна сила към Западна Европа лишава бившите комунистически държави от квалифицирана работна ръка и застрашава икономическото им развитие, пише в. "Вашингтон пост", цитирайки аналитици и официални лица.

Вестникът се позовава на Международната организация по миграцията, според която България още преди влизането си в ЕС е получавала значителни доходи във вид на парични преводи от български работници, работещи в чужбина. През миналата година около 500 милиона долара или 3 процента от националния доход са били получени от български работници на работа в чужди страни.

Квалифицираните работници - от водопроводчици до електротехници и от медицински до компютърни специалисти - се насочват на Запад в търсене на заплати, които да съответстват на квалификацията им, пише вестникът.

Той цитира австрийския Институт за международни икономически изследвания, който
посочва, че проблемът с недостига на квалифицирани специалисти засяга повечето страни в Централна Европа.

Особено е тежко положението в Полша, която през последните 3 години е изгубила
1.2 милиона работници, което съставлява 3 процента от населението й.

Страната ще бъде домакин на Европейското първенство по футбол през 2012 г. и ще се наложи да използва затворници за изграждането на нужните спортни съоръжения.

Полша търси таланти в Китай и Индия, а Чешката република и Словакия стартираха програма за наемане на работници в бившите съветски републики Украйна, Беларус,Таджикистан и Узбекистан.

Икономистите в Централна Европа изразяват опасение, че недостигът на работна ръка може да се отрази зле върху притока на инвестиции, а инвестициите създават новите работни места и задържат работниците да не напускат страните си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg