Минимален ръст на румънските индекси очакват специалисти

544
Минимален ръст на румънските индекси очакват специалисти

Румънската фондова борса е възможно да регистрира лек ръст през настоящата година, след безпрецедентното си повишение през изминалата, според Адриан Танасе, инвестиционен мениджър от ING Investment Management, цитиран от изданието ZF.ro.

Специалистът прогнозира още спад във волатилността на пазара, като допълва, че нивата на цените на румънските компании са достигнали едни разумни стойности. Поради тази причина той не очаква значително повишение през новата година.

Допълнително въздействие върху румънската фондова борса ще оказват още решенията на правителството на страната да стимулира икономиката, както и справянето с бюджетния дефицит.

Управляващото дружество ING Management ръководи два инвестиционна фонда с обща стойност на активите от над 120 млн. евро.

Фондът фокусиран върху инвестиции в акции е донесъл годишна доходност за инвеститорите от 55% към края на ноември, пише още румънското финансово издание.

Нека да припомним, че изминалата година бе добра за инвестиционните фондове в северната ни съседка, които успяха да върнат огромна част от изгубеното към тях доверие.

Обемът на активите на фондовете се повиши около три пъти до рекордното ниво от над 3 млрд. леи (720 млн. евро). Така инвестиционните фондове завършиха най-добрата си година в историята. За сравнение през 2008 година, активите на фондовете бяха едва 940 млн. леи (235 млн. евро).

Увеличил се е през изминалата година и броят на инвеститорите, като той възлиза на над 160 000 към края на годината, на фона на почти 91 000 през 2008 година.

Въпреки че броят на инвеститорите все още не е достигнал историческия им рекорд от 1999 година, в условията на кризата, която се вихри в световен мащаб, постижението на сегмента е впечатляващо.

Мениджърите на фондовете са се облагодетелствали в най-голяма степен от залози на финансови компании, които регистрираха изключително силен ръст.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg