МВФ за икономиката на някои балкански страни

676
МВФ за икономиката на някои балкански страни

Икономиката на Сърбия през следващата година ще постигне растеж от 1.5 процента, според последните прогнози на експерти от МВФ, цитирани от агенция Танюг. Експертите на МВФ същевременно предвиждат отрицателен растеж на сръбската икономика през 2009 г. от -4 процента. През тази година МВФ очаква инфлация в Сърбия от 9.8 процента, докато през 2010г. нивото на инфлацията би трябвало да бъде намалено до 7. 3 процента.

Хърватия, според прогнозите на специалисти от МВФ, тази година би трябвало да реализира отрицателен икономически растеж от -5.2 процента, докато за 2010 г. се очаква минимален икономически растеж от 0.4 процента. Инфлацията за тази и идната година се оценява на 2.8 процента.

Според оценките на МВФ Босна и Херцеговина тази година може да очаква спад на икономическата активност от 3 процента, а през 2010 г. - слаб икономически растеж от 0.5 процента. Инфлацията през тази година е 0.9 процента, а през следващата - 1.6 процента.

За Черна гора през 2009 г. МВФ предвижда спад на икономическата активност от 4 процента, а през 2010 г. - с два процента. Тазгодишната инфлация се прогнозира на 3.4 процента , а през 2010 г. се очаква инфлация от 2.1 процента.

Македония, според оценката на МВФ, тази година би трябвало да отчете спад в БВП от 2.5 процента, а през следващата - растеж от 2 процента. Експертите от МВФ прогнозират инфлацията в Македония за тази година на -0.5 процента, а за следващата година предвиждат повишаване на цените от 2 процента.

Словения, която през май 2004 г. стана членка на ЕС, тази година също ще отчете негативен икономически растеж от -4.7 процента, оценява МВФ. През 2010 г. се очаква Словения да осъществи минимален растеж на БВП от 0.6 процента. Инфлацията в Словения тази година ще бъде 0.5 процента, а през следващата - 1.5 процента, пише в сайта на МВФ.

Според най-новите прогнози на фонда гръцката икономика догодина ще бъде в рецесия, пишат днешните гръцки вестници. Инфлацията тази година в Гърция се очаква да бъде 1.1 на сто, а през 2010 г. да скочи до 1.7 на сто.

В. "Етнос" пише, че каквото и правителство да дойде на власт след парламентарните избори в Гърция в неделя, то ще трябва да прилага мерките, набелязани от МВФ. Според изданието това ще са предимно строги рестрикции по отношение на заплати и доходи, и "безмилостна" данъчна интервенция.

Смята се, че намесата на фонда ще бъде осезаема също и на пазара на труда, както и в реформирането на пенсионното осигуряване, тъй като осигурителните каси били празни, а дефицитът в тях възлизал на 11 млрд. евро. Стигнали сме дотам, че касите не могат да осигурят достойни пенсии и качествени услуги. Седем от десет пенсионери в Гърция получават пенсии под 750 евро, отбелязва вестникът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg