Набраните от IPO-та средства в Русия са нараснали близо пет пъти през изминалата година

364
Набраните от IPO-та средства в Русия са нараснали близо пет пъти през изминалата година

Обемът на набраните средства от руски компании посредством първични публични предлагания е нараснал близо пет пъти за изминалата година, посочиха изнесени данни на министъра на икономиката днес.
Герман Греф заяви, че през 2006 година 22 компании са осъществили първични публични предлагания, на фона на едва 13 през предходната 2005 година.

Размерът на набраните на борсата средства от публични компании се е повишил от 4.6 млрд. долара през 2005 година до 22 млрд. долара през изминалата година.

Най-голямото първично публично предлагане, чрез което е бил набран капитал в размер на 10.4 млрд. долара е било осъществено от руската държавна петролна компания Rosneft и осъществено на лондонската фондова борса.

В изказването си министър Греф спомена още, че за добрия резултат, постигнат от финансовите пазари в Русия, е съдействало и стабилното нарастване на руската икономика.

Брутният вътрешен продукт на Русия е нараснал с 6.8% по прогнозни данни за изминалата година, в сравнение с по-ранните прогнози за ръст от 6.7%, като това бе деветата поредна година на ръст за силно зависимата от цените на енергийните ресурси икономика.

За настоящата година Греф прогнозира леко забавяне на икономиката на страната до 6.2% на годишна база и инфлация в диапазона между 6.5 и 8%. Размерът на дългосрочните инвестиции се е повишил с 13.5% през 2006 година.

Реалните доходи на населението на страната са нараснали с 10.2%, а средната работна заплата се е повишила с 13.2% през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg