Набуко обърква картите на Баку

669
Набуко обърква картите на Баку

Износът на азербайджански газ в Европа през територията на Турция е взаимно изгодно и за Баку, и за Анкара. От трите възможности за износ на синьо гориво - ITGI Poseidon, Трансадриатическия газопровод и "Набуко" - Азербайджан ще избере след подробен анализ икономически най-ефективния маршрут, коментира "Независимая газета".

Държавната петролна и газова компания на Азербайджан /ГНКАР/ поиска окончателните предложения от участниците в трите основни тръбопроводни проекта за доставката на азербайджански газ в Европа. Това съобщи пресслужбата на компанията, уточнявайки, че искането е изпратено до консорциумите, реализиращи газопроводните проекти ITGI Poseidon /Интерконектор Турция-Гърция-Италия/, Трансадриатическия газопровод и "Набуко".

"Поисканата информация по всички три проекта трябва да бъде представена на консорциума "Шах-Дениз" за оценка и избор на експортна инфраструктура", се казва в разпространената от ГНКАР информация. Тръбопроводните компании трябва да предоставят до 1 октомври 2011 г. отговорите на въпросите на петролния и газов монополист на Азербайджан, които включват тарифните предложения, условия, пунктове и разширени аспекти на всеки от проектите.

Както вече писа "Независимая газета", ГНКАР проявява еднакъв интерес към всички проекти, но изборът след анализиране на предоставените отговори ще бъде направен в полза на икономически най-ефективното предложение.

Трябва да се отбележи, че партньорите по разработването на газовокондензатното находище Шах-Дениз предлагат още през 2017 г. да се пристъпи към продажбата на 10 милиарда куб.м.газ на европейския пазар.

За да се осигури годишен обем на добив на газ от 16 милиарда куб.м., се предлага строителството на две нови платформи, пробиването на 26 сонди, прокарването на 500 км подводни тръбопроводи на дълбочина 550 м, увеличаването на капацитета на Кавказката тръбопроводна магистрала /Баку-Тбилиси-Ерзерум/ до 16 милиарда куб.м. Но всички тези планове могат да бъдат реализирани само след завършването на продължаващите вече няколко години газови преговори между Азербайджан и Турция. Поредният им кръг за подписването на договор за транзита на азербайджански газ през територията на тази страна ще се състои на 26 август.

Съгласието този процес да бъде интензифициран беше постигнато в рамките на неотдавнашното посещение в Азербайджан на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

"Веднага след това посещение се проведе тридневна среща на компанията "Боташ" с партньорите, разработващи находището "Шах-Дениз". По време на втория кръг преговори, който ще се проведе в Баку, ще бъде обсъден голям пакет от документи. Има много въпроси, всеки от който трябва да бъде обсъден", заяви пред журналисти президентът на ГНКАР Ровнаг Абдулаев.

Според посланика на Турция в Азербайджан Хулуси Кълъч, страните още през септември ще достигнат окончателно съгласие, след което може да се очаква подписването на договорите.

Трябва да се отбележи, че износът на азербайджански газ в Европа през територията на Турция е взаимно изгодно и за Баку, и за Анкара. Въпросът е в това, кой от трите проекта ще бъде осъществен първи.

Местните експерти смятат, че съществуват редица проблеми при практическата реализация на тези проекти. Според бившия президент на ГНКАР Сабит Багиров въпросът за реализацията на мегапроекта "Набуко" се анонсира не за първа година, но както са показали всички последващи събития, строителството на тръбопровода и всички останали въпроси, свързани с доставката на суровина и основните доставчици, остават нерешени, заради което се отлага неговата практическа реализация.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg