Националната банка на Гърция и Алфа банк с планове за сливане

596
Националната банка на Гърция и Алфа банк с планове за сливане

Националната банка на Гърция и Алфа банк разработват планове за сливане на двете водещи финансово-кредитни институции в страната, съобщава атинският в. "Елефтеротипия".

Изданието се позовава на добре осведомени източници, които твърдят, че са в ход дебати за сливане на двете банки и че плановете им се подкрепят от правителството в Атина.

Целта на това сливане е да бъде създаден мощен банков консорциум с капитал от над 35 млрд. евро, който да оперира с финансовите средства на страната и да съдейства за
увеличаване на гръцкото инвестиционно присъствие на Балканите, Източна Европа и Близкия Изток.

Като цяло амбициите не само на тези две банки, но и на останалите гръцки банки е до няколко години да обхванат географски район, който да започва от Русия, да минава през Турция и да стига до Египет и да включва десетки страни с общо население от 450 млн. жители.

Гръцките банки предприеха първите си стъпки за навлизане на Балканите в началото на 2000 г., като закупиха банки в редица страни, като България, Румъния и Македония, а впоследствие навлязоха и на пазарите в Турция, Полша и Украйна.

Сега те развиват активна дейност в девет страни от Югоизточна Европа, а също и в Египет.

По данни в гръцкия печат, в края на миналата и в началото на настоящата година инвестираните гръцки капитали в Югоизточна Европа и Турция са възлезли на 14 млрд. евро, което се оценява като съществен скок в сравнение с 2004 г., когато те са били шест млрд. евро, а през 2005 г. - осем млрд. евро.

Гръцките банки разполагат с 1200 офиса в Югоизточна Европа и Турция, като пазарният им дял е около 20 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg