Най-големият чужд инвеститор на Букурещката фондова борса замразява портфейла си

674
Най-големият чужд инвеститор на Букурещката фондова борса замразява портфейла си

ИИнвестиционният фонд Julius Baer International Equity Fund, най-големият чуждестранен институционален инвеститор на румънския капиталов пазар, почти не е сключил сделки на Букурещката фондова борса в периода между 31 януари и 30 април, предава Ziarul Financiar.

Основния индекс на борсата BET е загубил 37% от началото на годината. Индексът достигна двегодишно дъно в края на миналата седмица, след като се раздели с повече от 20% в последния месец.

Спадовете на борсата в северната ни съседка се дължат основно на отсъствието на чуждестранни инвеститори на пазара. Същите чуждестранни инвеститори увеличиха обема на пазара през първата половина на миналата година посредством агресивните си покупки.

Julius Baer International Equity Fund беше един от най-важните купувачи на алтернативния RASDAQ пазар на Букурещката фондова борса през първите девет месеца на миналата година. Фондът се сдоби с дялове в компании като производителя на млечни продукти Albalact Alba-Iulia, производителя на тухли Cemacon Zalau и строителната компания Concefa Sibiu.

Портфейлът на фонда остава непроменен в края на април тази година в сравнение с януари, докато стойността на притежаваните от фонда акции, листвани на Букурещката фондова борса, е намаляла с около 5 млн. долара.

Портфейлът на компанията в Румъния възлиза на 242 млн. долара в края на април, което е с 45% по-малко в сравнение с края на април 2007 г, когато е възлизал на рекордните 446 млн. долара.

Фондът намали портфейла си през третото тримесечие на миналата година, когато продаде част от акциите си в инвестиционни фондове и банки и почти не е сключвал сделки на румънския пазар от края на октомври 2007 г. насам. Най-важните дялове, които фондът притежава са в Petrom, BRD, Rompetrol Rafinare и Impact Bucuresti.

Julius Baer International Equity Fund II, вторият фонд на Julius Baer, който инвестира на румънския капиталов пазар, е закупил в периода януари-април 2008 г. 22 млн. акции на Petrom на стойност около 2.8 млн. евро. Фондът е притежавал в края на април акции на Petrom и BRD на стойност почти 70 млн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg