Нетните чуждестранни потоци към румънската борса нарастват три пъти за полугодието

521
Нетните чуждестранни потоци към румънската борса нарастват три пъти за полугодието

Нетните чуждестранни инвестиции на фондовата борса в Румъния са се утроили за първите шест месеца на годината, след като страната се присъедини към ЕС.

За първото полугодие нетните чуждестранни потоци към фондовите пазари в страната са възлезли на 297 млн. евро, в сравнение с нивото им от едва 95 млн. евро през сравнимия период на миналата година, посочиха изнесените данни на румънската фондова борса.

Чуждестранните инвеститори са купили румънски акции през първото полугодие на стойност 966 млн. евро, или повишение от 46% на годишна база, като са продали такива на стойност 669 млн. евро.

От началото на годината основният румънски индекс ВЕТ се е повишил с 19%, като през изминалата седмица се повиши до нов исторически рекорд.

Румънският основен индекс BET премина психологическото ниво от 10 000 пункта за пръв път в историята си в четвъртък миналата седмица, като за последните десет години той е нараснал 10 пъти.

За последните пет години фондовата борса е била и най-печелившата инвестиционна алтернатива пред румънските инвеститори.

В основата на доброто й представяне стояха бурният икономически ръст, предопределен от предприетите реформи, както и резултатът от очакваното присъединяване на страната към ЕС, което доведе до засилен чуждестранен инвеститорски интерес.

Помощ за развитието на фондовата борса в северната ни съседка са оказали още листването на акциите на водещи компании на пода й, които към момента са обект на засилен интерес както от страна на местни, така и на чуждестранни инвеститори. Сред тях са компании като Petrom, BRD и Banca Transilvania.

Днес индексът добави към стойността си 0.4%, до ниво от 10 053.50 пункта.

До голяма степен в основата на ръста му стоят и нарасналите чуждестранни инвестиции към северната ни съседка.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg