Осем банки в Румъния се конкурират в предлагането на кредити в швейцарски франкове

645
Осем банки в Румъния се конкурират в предлагането на кредити в швейцарски франкове

Заемите в швейцарски франкове изглеждат по-привлекателна алтернатива при дългосрочното финансиране, коментира румънската преса. При тях годишният лихвен процент е около 4%, докато при заемите в евро лихвата рядко пада под 6%.

Номиналната лихва по заеми в швейцарски франкове варира от 3.9% до 6% на година, докато при заеми в евро тя е между 5.7% и дори 9% на година.

Разликата се усеща в размера на вноската, което дава възможност на клиента да получи заем на по-голяма стойност.

Ако клиентът вземе един заем в евро и един в швейцарски франкове на същата стойност, сумата, която ще трябва да изплати във франкове ще бъде значително по-ниска.

Ако клиент вземе ипотечен кредит в евро за период от двадесет и пет години, лихвата по този кредит ще бъде равна на размера на самия кредит, но ако го вземе в швейцарски франкове, сумата ще бъде значително по-ниска.

И по-конкретно, при заем от 100 000 франка (около 60 600 евро), общата сума, която трябва да се върне след 20 години варира между 166 000 и малко над 200 000 франка. Ако вземете подобен заем в евро, ще трябва да върнете между 115 000 евро и 135 000 евро за сумата от 60 600 евро.

Тези заеми бяха въведени през 2005 г. от осем банки, контролирани от унгарската ОТР. Други банки, които предлагат такива заеми в Румъния са Райфайзен, Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus, Banca Romaneasca и Bancpost. Porsche Bank също предлага кредити в швейцарски франкове, но само за финансиране на покупки на автомобили.

В момента Райфайзен предлага най-ниска лихва – фиксирана на 3.9% за цяла година. Годишната лихва на Volksbank е 4.5%, като банката изисква и допълнителна комисионна за риск – между 0.16% и 0.25%, която се плаща всеки месец и зависи от профила на клиента.

Лихвата на Banca Romaneasca е 5.5% на година – същата като на ОТР. Piraeus Bank и Bancpost имат най-високи лихви – съответно 6.2% и 6.5%.

Миналата година банките, които решиха да се възползват от възможността да привличат клиенти с ниски лихви, като дават заеми в швейцарски франкове станаха прекалено много. Други обаче смятат, че тази алтернатива е прекалено рискована.

Рисковете идват от това, че курсът RON/CHF се изчислява индиректно чрез курса EUR/CHF и EUR/RON.

През първата половина на тази година швейцарският франк спадна с почти 10% спрямо румънската лея, след като се понижи спрямо еврото и курсът RON/EUR в Букурещ се срина значително. В резултат на това тези, които взеха заеми в швейцарски франкове в момента плащат по-ниски лихви в леи, но ако тенденцията се обърне, лихвите им ще нараснат.

В момента швейцарският франк е на много ниско ниво спрямо еврото и дори големите играчи на финансовите пазари предпочитат да вземат заеми в швейцарска валута заради ниската лихва, с намерение да използват капитала за бъдещи инвестиции.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg