Отложиха следващия транш на помощта за Гърция

798
Отложиха следващия транш на помощта за Гърция

Следващият транш на кредитна помощ в размер на 5 млрд. евро ще бъде предоставен на Гърция не по-рано от март 2012 г., заяви официалният представител на Европейската комисия Оливие Байи, цитиран от ИТАР-ТАСС и Фокус.

Гръцкото правителство очакваше превода на този транш по съвместната кредитна линия на Европейския съюз и Международния валутен фонд още през миналия декември. Въпреки това, той е отсрочен почти с три месеца.

През миналата седмица премиерът на Гърция Лукас Пападимос заяви, че още през март страната ще бъде заплашена от фалит, ако не бъдат получени очакваните средства от ЕС и МВФ.

Междувременно, Оливие Байи заяви, че траншът в размер на 10 млрд. евро, който е трябвало да постъпи на сметката на Министерството на финансите на Гърция през март тази година, се отлага за юни.

При това той отбеляза, че средствата ще бъдат предоставени на Атина само при условие, че работната група от представители на ЕС, Европейската централна банка и МВФ достигнат до извода, че гръцкото правителство ще успее да изпълнява ангажиментите си по бюджетната реформа.

Гърция ще изпълни всички свои задължения, поети по-рано, за да получи нов транш от кредитиране от ЕС и МВФ, увери в четвъртък Пападимос.

Представители на „тройката на кредиторите” (ЕК, ЕЦБ и МВФ) трябва да пристигнат в гръцката столица в средата на януари, за да определят условията на 130-милиардния договор за кредитиране, който предвижда по-нататъшното финансиране на дълговете на Гърция и програма за намаляване на номиналната стойност на дълга на страната, както и рекапитализация на местните банки.

„Ние методично се готвим за преговорите с „тройката”. Необходимо условие за това тези преговори да завършат изгодно за интересите на Гърция, е правителството да затвори всички текущи въпроси по задълженията, които поехме пред финансиращите ни партньори и международни организации”, коментира Пападимос на заседание на гръцкото правителство.


 

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg