Първите сделки с фючърси на румънската борса се очакват през септември

472
Първите сделки с фючърси на румънската борса се очакват през септември

Първата седмица на септември ще донесе нещо ново за румънската фондова борса - фючърсни контракти, съобщават от румънското финансово издание ZF.ro.
Информацията се потвърждава до голяма степен от планираните промени в основния индекс ВЕТ, които ще бъдат осъществени в края на настоящия месец.

Заменени в индекса ще бъдат по-слабо ликвидните акции на две румънски дружества - Oltchim и Azomures, от книжата на финансовия брокер Broker Cluj и тези на Biofarm.

Очакванията са, че именно първите фючърсни контракти, които ще се търгуват на румънската фондова борса ще бъдат базирани върху индексът ВЕТ.

Официалните представители на борсата отказаха да коментират и да назоват точната дата за стартирането на търговията с деривати на борсата, но в по-ранни техни изказвания се казваше, че най-късно стартовата дата за търговия ще бъде месец септември.

Очаква се търговия с фючърси да бъдат въведени впоследствие и базирани върху другите румънски индекси, като ВЕТ-С и ВЕТ-FI.

В Румъния вече има клирингова къща и компенсационен фонд, като борсата получи и одобрение от Комисията за финансов надзор за въвеждането на деривати.

От борсата изразиха не веднъж увереността си в доброто възприемане на подобен род инструменти, които се очаква значително да повишат ликвидността й, както и да се възприемат положително, както от местните, така и от чуждестранните инвеститори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg