Печалбата на най-голямата унгарска банка в размер на 200 млн. евро през второто тримесечие

441
Печалбата на най-голямата унгарска банка в размер на 200 млн. евро през второто тримесечие

Печалбата на най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК - OTP Bank е възлязла на 50.6 млрд. форинта (200 млн. евро), като резултатът отговори на средните очаквания на анализаторите.

Продължава доброто представяне на българското подразделение на банката - Банка ДСК, като печалбата й се е повишила с 38% на годишна база до 7 млрд. форинта (27.9 млн. евро).

За първите шест месеца на годината обаче банката е реализирала едва 47.8% от очакваната за годината нетна печалба, което ще изисква значителни усилия през втората половина на годината, за да бъдат достигнати средните очаквания на анализаторите за годишна печалба.

Традиционно четвъртото тримесечие е относително по-слабо за банката, когато резултатите й обикновено не посрещат средните очаквания.

В сравнение с първото тримесечие на годината, банката е реализирала минимален ръст в печалбата си.

След резултатите акциите на компанията отбелязаха понижение, до голяма степен повлечени от спада на основния унгарски индекс, като загубиха 1.5% от стойността си, до ниво от 9 788 форинта.

Мениджмънтът на най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК заяви в пресконференция пред инвеститори, цитиран от информационната агенция Portfolio.hu., че съотношение цена-печалба за банката от 16 през 2010 година би било напълно обосновано.

През април от ръководството на банката прогнозираха печалба преди данъци в размер на 2 млрд. евро и консервативна прогноза за печалба на акция в размер на 1 428 форинта през 2010 година, като, в случай че бъде спазено прогнозираното съотношение за цена-печалба от 16 цената, би възлязла на над 22 000 форинта, или повишение от над 125%, спрямо настоящото ниво на търговия на акциите на унгарската фондова борса.

Някои анализатори обаче са негативно настроени относно това дали акциите на банката ще се търгуват при подобно съотношение цена-печалба след три години, като съотношението е преминавало нивото от 12 за съвсем кратък период в историята на банката.

При залагане на по-консервативно съотношение цена-печалба от 12 за 2010 година цената на акциите на банката би следвало да се търгуват на нива от около 17 100 форинта, или повишение от около 80%, спрямо настоящите им нива според прогнози на ръководството.

Взимайки се предвид значителната експанзия на банката обаче през последните години и фактът, че подобно съотношение за звената й в страни като България и Украйна е твърде консервативно от управата на банката са убедени в достигането му.

Допълнително положително би повлияло и по-нататъшното стабилизиране на финансовата система в Унгария, както и изравняване на лихвите с тези на останалите страни от ЕС до 2010 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg