Подпомагаме Гърция с ток

1511
Подпомагаме Гърция с ток

Българският Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е изнесъл аварийна енергийна помощ за Гърция по молба на гръцкия електроенергиен системен оператор (HTSO). Изнесената електроенергия е в размер на 2 200 мегават часа на 20 и 21 юни 2011 г., съобщават от ЕСО.

От гръцкия оператор са поискали помощ заради стачката на служителите на Националната електрическа компания (ДЕИ). Помощта е съгласно предварително споразумение за взаимопомощ между двата системни оператора - на България и на Гърция.

Българският енергиен оператор дължи енергийна помощ на гръцкия оператор от 1 250 мегават часа, които страната ни е поискала и получила през месеците октомври и ноември 2010 година. Останалите количества, които сме дали отново в повече ще бъдат компенсирани във взаимно договорен график и по молба на българския оператор ЕСО ЕАД, когато страната ни има нужда от допълнителна електроенергия.

Енергийната помощ между двете страни е съгласувана и с Центъра за управление в Браувайлер и Лауфенбург, Германия, информират от Централно диспечерско управление към ЕСО. Редовният износ на електроенергия за Гърция е около 500 мегавата.

Вчера служителите в държавната електрическа компания на Гърция обявиха спиране на работата за 48 часа. Стачката обаче може да продължи и до края на седмицата. Енергийните работници протестират срещу плановете на правителството компанията да бъде раздържавена. В опит да спрат процедурата, те заплашват да спрат тока на десетки хиляди в разгара на сезона.

Предвид повишаването на температурите през последните дни от Централно диспечерско управление на Българият енергиен оператот отчитат още нарастване на вътрешното потребление на електроенергия средно с около 100 мегавата. Максималният товар на системата за вътрешен пазар на 20 юни е бил 4 200 мегавата, а средно дневния товар на 21 юни се движи между 3 900 и 4 000 мегавата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg