Портфолио мениджърите в Румъния със заплати между 1000 и 1500 евро на месец

695
Портфолио мениджърите в Румъния със заплати между 1000 и 1500 евро на месец

Портфолио мениджърите в Румъния са със средно възнаграждение между 1000 и 1500 евро на месец, като то широко варира в зависимост от размера на управляваните активи, сочи публикация на румънското финансово издание ZF.ro.

Размерът на заплатите на мениджърите на инвестиционни фондове в северната ни съседка е значително по-нисък от съответното заплащане в останалите западноевропейски страни.

Дори и в държави като Унгария и Полша обаче размерът на заплатите на портфолио мениджърите е значително по-висок, като разликата дори достига три пъти. Възнаграждението на финансовите специалисти е под две форми - фиксирано (твърда заплата), както и под формата на бонуси и премии.

Обикновено бонусите и премиите се определят от представянето на фонда, като на развитите пазари те са основната част от това, което специалистите получават.

Тази практика обаче все още не е достигната в Румъния, както и в България, основно поради относително малкия размер на фондовете, дори и при изключителни резултати. В основата на това стои все още началната фаза на развитие на колективните инвестиционни схеми в двете страни.

Традиционно бонусите в развитите страни се предопределят от това с колко доходността на управлявания фонд превишава тази на пазара, като цяло, което е един критерий за постиженията.

Така, например, румънските фондове разполагат с активи под управление в размер на 240 млн. евро, което е дори по-малко от тези, управлявани от родните такива в размер на 388.3 млн. евро към края на миналия месец.

За сравнение, фондовете в Унгария управляват активи в размер на 9.6 млрд. евро, докато в Полша активите възлизат на около 32 млрд. евро.

Едва ли мениджърите в Румъния обаче са чак за оплакване, като определено можем да кажем, че заплатите на родните мениджъри са по-ниски, макар и средствата, които управляват, да са повече - дори и на фона на по-малката икономика и близо два пъти по-малкото ни население.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...