Raiffeisen Investment: Сега е моментът за инвестиции в ЦИЕ

1161
Raiffeisen Investment: Сега е моментът за инвестиции в ЦИЕ

Сливанията и придобиванията в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са на път да нараснат с 50% през тази година, тъй като икономиките се възстановяват, а компаниите все още са подценени, казва членът на борда на директорите на Raiffeisen Investment AG Хайнц Сернец в интервю за Bloomberg.

Регионът, който се простира от прибалтийските държави до Балканите, Русия и Украйна, ще отчете ръст в стойността на M&A сделките до 65 млрд. евро през тази година, след като сумата беше паднала до рекордно ниските 43 млрд. евро през 2009 г., казва Сернец.

След като световната криза доведе до спад в стойността на сливанията и придобиванията в региона със 72% през 2009 г., в сравнение с рекордните 154.3 млрд. евро през 2007 г., правителствата обявяват за продажба държавни компании, между които телекомите VAT Ukrtelecom, Telekom Srbija AD и PTK JSC, както и енергийната Enea SA. Само Пола планира да набере над 8 млрд. долара през 2010 г.

"Правителствата започват да приватизират каквото е останало поради задълженията си и слабите икономики," казва Сернец. "Магнати, които са започнали бизнеса си преди 20 г., в момента продават компаниите си, а големи мултинационални корпорации се интересуват от придобиването пазарен дял в тези страни."

Стойността на сливанията и придобиванията в ЦИЕ от началото на годината възлиза на 59.5 млрд. евро, а броят на сключените сделки е 564. Стойността на сделките вече надхвърля общата стойност за 2009 г., според Raiffeisen Investment, подразделение на Raiffeisen Bank International AG. Това показва, че от второто тримесечие се наблюдава възстановяване и "дъното изглежда в било достигнато," казва Сернец.

Средното ниво на БВП на глава от населението в Източна Европа, включително и Русия, възлиза на 20% от средното ниво за САЩ и 25% за ЕС, казва Сернец.

Прогнозата за ръста на БВП за 2011 г. в ЦИЕ е 3.2%, докато за САЩ е 1.4%, а за Еврозоната 1.2%.

Цените на акциите на компаниите от Източна Европа се търгуват на исторически дъна в резултат на рецесията, докато пазарните оценки на компаниите в Азия и Латинска Америка са по-скъпи. Икономиките на Китай, Индия и Бразилия отчитат двуцифрен икономически ръст, което прави придобиванията на компании там доста по-скъпо, казва Сернец.

"Компаниите в ЦИЕ имат опит в развиването на дейност в кризисна среда при малки обороти," споделя той. "Атрактивните оценки на компаниите и значително подобреното корпоративно представяне показват, че периодът 2010-2011 г. е подходящото време за инвестиции в ЦИЕ."

Сред сделките италианската Enel SpA предлага 73% от ТЕЦ Марица Изток 3 като част от разпродажбата на някои от активите си в региона.

"Сделката може да бъде финализирана до няколко седмици," казва Сернец, който споделя, че Raiffeisen Investment консултира един от евентуалните купувачи без обаче да предостави повече подробности.

ПО-голяма част от очакваните сделки ще бъдат сключени в сектора на потребителските стоки, енергетиката, телекомуникациите и технологиите. Русия, Полша и Западните Балкани ще определят тенденциите, според Сернец.

Raiffeisen Investment е най-големият консултант в региона, като е участвала в 10 сделки през първото полугодие на 2010 г. на стойност 5.48 млрд. евро. На второ място се нарежда Goldman Sachs с три сделки на стойност 5.25 млрд. евро.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg