RASDAQ-C e най-добре представящият се румънски индекс за тримесечието с ръст от 35.2%

495
RASDAQ-C e най-добре представящият се румънски индекс за тримесечието с ръст от 35.2%

Инвестициите на пазара RASDAQ в Румъния са били най-печелившите през първото тримесечие на настоящата година, като индексът RASDAQ-C се е повишил с 35.2% за посочения период, което е еквивалентно на ръста му през 2005 и 2006 година.

Значителното повишение на индекса е станало реалност след пренасочване на инвеститорския интерес към него, като компаниите, търгувани на букурещката фондова борса се възприемат като справедливо оценени след ръста им през последните няколко години, коментират специалисти.

На RASDAQ са листнати акции на малки и средно големи компании, които са и по-слабо ликвидни. Ръстът на индекса според анализатори е още един аргумент в подкрепа на теорията, че най-големите печалби от инвеститорите се реализират в малки и слабо ликвидни компании.

За сравнение, индексът ВЕТ-С на всички търгувани на букурещката фондова борса компании, без да се включват инвестиционните фондове, е отбелязал повишение от 10.7% за първото тримесечие на годината, а индексът ВЕТ на 10-те най-ликвидни компании се е повишил едва с 6.2%.

От компаниите, съставляващи индексът ВЕТ, акциите на Transelectrica регистрираха най-голямо повишение от близо 40% след добрите резултати, изнесени за изминалата 2006 година. Поскъпването в книжата на акциите на електроразпределителната компания обаче, имаха слабо въздействие върху тренда на индекса и бяха включени в него едва преди около месец.

Значително повишение през първото тримесечие сред търгуваните на фондовата борса в Букурещ компании отбелязаха и книжата на строителната компания Impact, повишили пазарната си капитализация с 34%.

Акциите на банката BRD регистрираха повишение от 14% за първите три месеца, докато тези на Rompetrol Rafinare поскъпнаха с 10.8%.

Сред най-зле представилите се румънски компании през първото тримесечие бяха книжата на Petrom, които поскъпнаха с по-малко от 1%, както и на Banca Transilvania, добавили едва 5% към стойността си.

Основните губещи през първите три месеца на годината обаче са книжата на инвестиционните фондове, като финансовият индекс BET-FI се понижи с над 6% за първите три месеца на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg