Разногласията с Гърция спряха Македония за НАТО

396
Разногласията с Гърция спряха Македония за НАТО

Днес Хърватия и Албания подписват в Брюксел протоколите, с което започва процедурата по присъединяването им към НАТО. Македония - третата страна от формираната под американска егида Адриатическа група, пропуска тази възможност поради нерешения й спор с Гърция за името на бившата югославска република. В Скопие президентът Цървенковски и премиерът Груевски се срещнаха, за да координират по-нататъшната позиция по спорния проблем.

Срещата била “най-конструктивна досега”, твърдят високопоставени източници, цитирани от македонските медии. Иначе отношенията Цървенковски - Груевски са меко казано студени. По въпроса за спора с Гърция, който блокира приема на Македония в НАТО, те са разгледали възможни “краткосрочни” и “дългосрочни” сценарии на поведение.

Днес, когато Македония пропуска възможността да бъде заедно с Хърватия и Албания в започващата процедура по присъединяване към НАТО, македонският преговарящ Димитров и шефът на кабинета Протугер заминават за Ню Йорк за нова среща с посредника Матю Нимиц. Неговото последно предложение, базирано върху различни варианти на формулировката “Република Северна Македония”, съдържа неприемливи за Скопие елементи.

Това са изискванията новото име да бъде вписано в Конституцията и паспортите, Македония да се откаже от своите “антични” претенции, а в международната “визитка” на държавата националността и езика да бъдат вписани не като “ macedonian” на английски език, а като “makedonski” с латинска транскрипция.

Нерешеният спор с Гърция, който блокира приема в НАТО и заплашва това да се повтори и при евентуални преговори с Европейския съюз, е най-острият и болезнен проблем. В твърдата си политика по него премиерът Груевски поиска и декларативно получи подкрепа от албанския коалиционен партньор в бъдещото ново правителство.

Източник: БНР, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg