Реалната заплата в Чехия с най-висок от три години насам ръст през четвъртото тримесечие на 2006 г.

482
Реалната заплата в Чехия с най-висок от три години насам ръст през четвъртото тримесечие на 2006 г.

Ръстът на реалните заплати в Чехия през четвъртото тримесечие е бил най-голям от близо три години насам.
Месечните заплати, изплащани на работниците в Чехия са се повишили с 4.6% на годишна база през четвъртото тримесечие, без да се отчита инфлацията в страната, което бе и най-голямото им тримесечно повишение от първите 3 месеца на 2004 година.

Повишението до 21 952 крони (779 евро) в реалното възнаграждение идва на фона на повишението на заплатите от 3% през третото тримесечие.

В номинално изражение средномесечната заплата в страната се е повишила с 6.2% през четвъртото тримесечие в сравнение със същото на 2005 година, сочат още публикуваните данни от националния статистически институт на Чехия.

За последните девет месеца инфлацията в страната се е понижила до 1.5% на годишна база в сравнение с 2.9% за предходния период.

Ръстът на възнаграждението в Чехия, който изостава от повишението на продуктивността на работната сила в страната не е успяло да доведе до инфлационен натиск, което кара анализаторите да вярват, че централната банка в страната ще запази равнището на краткосрочните лихви непроменено.

Към момента лихвите в страната са при ниво от 2.5% на годишна база и са най-ниски сред страните от ЕС.

За изминалата година средната работна заплата в страната се е повишила с 6.5% на годишна база, а реалната работна заплата е нараснала с 3.9%.

Ръстът на заплатите в държавния сектор е възлязъл на 4.4% за четвъртото тримесечие на годишна база, а в реално изражение повишението е в размер на 2.9%.

Заплатите в Чехия са най-високите сред новоприетите през 2004 година членки на Европейския съюз, сочи още статистиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg