„Роснефт” иска да инвестира в Източна Европа

675
„Роснефт” иска да инвестира в Източна Европа

„Роснефт” иска да инвестира в Източна Европа. Анализаторите предпазливо оценяват възможностите на държавната компания да се закрепи на този пазар, пише „РБК Дейли”.

„Роснефт” се интересува от преработване и продажба на петрол в Източна Европа, заяви вчера ръководителят на компанията Сергей Богданчиков на Световния петролен конгрес, който се провежда в Мадрид.

По думите му, се предвижда създаването с чуждестранни партньори на предприятие за пълен цикъл от добив до преработването на петрол, а възможно и транспортирането на суровина до крайния потребител. Анализаторите предпазливо оценяват възможностите на държавната компания да се закрепи на този пазар.

В последно време присъствието на руските петролни компании на източноевропейския пазар става все по-забележимо. Така в Босна „Зарубежнефт” придоби преди година рафинерията в Босански Брод, която ще започне работа още през октомври тази година. Освен това, неотдавна „Газпром нефт” придоби контролния пакет в сръбския петролен монополист NIS – тази сделка се очаква да бъде приключена скоро.

„Роснефт” също реши да заяви своите интереси на този пазар. Макар, по думите на Константин Симонов, генерален директор на Фонда за национална енергийна сигурност, досега компанията на Богданчиков да се е придържала към друга политика. Тя има други приоритети в чужбина, смята експертът.

„Роснефт” повече се нуждае от пазара на Китай, където той ще стъпи след пускането в действие на ВСТО в тази страна”, каза той. Участниците на пазара се затрудняват да посочат източноевропейските страни, чиито активи могат да бъдат интересни за „Роснефт”.

По-рано латвийската холдингова компания „Dinaz” предложи на руската държавна компания да доставя петрол за бъдещата рафинерия в Латвия, а също така партньорство при транспортирането на петролни продукти за терминала в Рига.

По неофициална информация, „Роснефт” тогава се отказа от този проект, защото възнамерява да преработва повече от половината свой петрол в своите собствени рафинерии, а по политически причини за него е нежелателно да транспортира петрол и петролни продукти чрез транзитни страни, особено балтийските.

Анализатори смятат, че ако „Роснефт” все пак се реши на сътрудничество със страните от Източна Европа, това могат да бъдат Унгария и Чехия. На държавната компания би и било изгодно да придобие там евтини преработвателни активи.

По думите на експерта от ИГ „КапиталЬ” Виталий Крюков, маржът на преработване на петрол в Източна Европа е около 5-7 долара за барел, което е съпоставимо с руските показатели.

Анализаторът на „Велес Капитал” Дмитрий Лютягин смята, че „Роснефт” може да купи рафинерия в Източна Европа за сметка на 9,44% от своите акции, придобити в резултат на разпродажбата на активи на „Юкос”, което представлява 11 милиарда долара, изхождайки от текущата капитализация на компанията. Съгласно неговите изчисления, строителството на рафинерия от нулата /с капацитет 25-27 милиона тона годишно/ ще струва на „Роснефт” около 9,5 милиарда долара.

БГНЕС припомня, че „Роснефт” заедно с „Газпром нефт” и „Транснефт” е участник в изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. Трите петролни гиганта държат общо 51% от акциите на проектната компания, която ще строи тръбопровода с капацитет от 35 милиона тона годишно. Приходите на „Роснефт за 2007 г. са 49,2 милиарда долара /US GAAP/, печалбата – 12,9 милиарда долара, капитализацията – 125,8 милиарда долара.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg