Румъния емитира еврооблигации след петгодишна пауза

611
Румъния емитира еврооблигации след петгодишна пауза

Министерство на финансите на Румъния вчера предприе изненадващ ход на международните капиталови пазари, пускайки емисия 10-годишни еврооблигации на стойност 750 млн. евро, която се подготвяше от края на миналата година, информира Ziarul Financiar.

По този начин Румъния се връща на международния облигационен пазар след 5-годишно отсъствие, по време на което бюджетният дефицит се финансираше основно от местния пазар и приходите от приватизация.

Обяснението за това решение, взето буквално за ден, е че Министерството на финансите е заключило, че наличните ликвидни средства не са достатъчни да покрият изплащането на еврооблигациите на страната на стойност 664 млн. евро, чийто падеж е на 27 юни, и бюджетния дефицит.

Миналата седмица финансовият министър Варужан Восганян обяви, че принципно е било решено изплащането на eврооблигациите, чийто падеж е този месец, да бъде финансирано със средства от приватизацията. Восганян оцени тези средства като достатъчни, добавяйки, че времето за емитиране на нови еврооблигации няма да бъде достатъчно. След това Восганян обяви, че през май е отчетен бюджетен дефицит, което променя напълно плановете.

Заедно с Централната банка на Румъния и другите банки мениджъри на емисията Финансовото министерство постоянно подклаждаше интереса на инвеститорите през последните няколко месеца, като последното роудшоу беше организирано на 2 юни. Правителството одобри емитирането на 10-годишни облигации на стойност между 500 млн. и 1.0 млрд евро през миналата зима.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...