Румъния първа в ЦИЕ по проекти, реализирани с преки чуждестранни инвестиции

476
Румъния първа в ЦИЕ по проекти, реализирани с преки чуждестранни инвестиции

Румъния заема първо място в ЦИЕ и шесто място в Европа по проекти, реализирани чрез преки чуждестранни инвестиции през 2007 г., се посочва в доклад на Ernst&Young, цитиран от Reporter.gr. През изминалата година в северната ни съседка са били реализирани 150 такива проекта.

По интерес на чуждестранни инвеститори за експанзия Румъния е третата най-популярна дестинация в ЦИЕ - след Полша и Русия. Около 10% от големите международни компании, проучени от Ernst&Young, са заявили намерение да развиват проекти в страната.

Около 50.2% от новите работни места в страните от ЦИЕ за миналата година са разкрити благодарение на инвестиционни проекти в автомобилния сектор, както и в тези на електрониката и електроенергията.

В доклада се посочва още, че най-много проекти са насочени към автомобилния сектор, като броят на работните места, създадени от компаниите от миналата година (6 700), е с 28% повече, отколкото през 2006 г.

Най-много нови проекти в автомобилния сектор през 2007 г. са развити в Румъния, Словения и Чехия. От Ernst & Young дават за пример придобиването на завод на Daewoo в Крайова от страна на Ford. Компанията смята са инвестира 675 млн. долара в този си проект, който ще даде работа на 3 100 души.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg