Румънската фондова борса цели да повиши капитализацията си с 32% до 2010 година

524
Румънската фондова борса цели да повиши капитализацията си с 32% до 2010 година

Румънската фондова борса си поставя за цел достигане на пазарна капитализация от 40 млрд. евро през следващите три години, според президента на фондовата борса Септимиу Стоица, цитиран от ACT Media News Agency.

Към настоящия момент сумарната капитализация на румънската борса възлиза на около 100 млрд. леи (30.3 млрд. евро), което е близо една четвърт от прогнозирания Брутен вътрешен продукт на страната.

Стоица добавя още, че през 2010 година напълно е възможно среднодневният оборот на борсата в северната ни съседка да е 50 млн. евро. За сравнение, към момента среднодневният оборот на фондовата борса в страната възлиза на 21 млн. долара.

Румънската фондова борса ще разгледа бюджета си, който ще бъде заделен за инвестиции на чуждестранните фондови борси, сред които лондонската, франкфуртската, нюйоркската и др. Очакванията са там букурещката фондова борса да инвестира 300 000 евро.

Плановете на борсата включват налагането й като регионален лидер, според приетата от борсата на северната ни съседка стратегия за развитие.

Борсата е осъществила първата стъпка за достигането на тази цел, посредством вътрешната си консолидация чрез сливането на RASDAQ и букурещката фондова борса, като сумарно двете съставляват 30% от БВП, а целта е достигане на капитализация от 30-40% от БВП.

По-нататъшни мерки за налагането на борсата като лидер в региона включват приватизация на държавни компании през борсата, както и по-нататъшното й популяризиране сред румънското население, което според специалистите ще се отрази благоприятно на цялата икономика.

Плановете на румънската борса са през тази година да реализира печалба в размер на 13.26 млн. леи, което би било по-малко от печалбата й през изминалата. Тогава от борсата отчетоха печалба в размер на 15.6 млн., или и приходи в размер на 33.4 млн. леи.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg