Румънската икономика с ръст от 7.5% за първото тримесечие

433
Румънската икономика с ръст от 7.5% за първото тримесечие

Ръстът на румънската икономика е възлязъл на 7.5% за първите три месеца на годината, което бе и най-голямото повишение от 1990 г. насам, сочат изнесени днес данни на националния статистически институт.

Секторът на услугите е отбелязал ръст от 6.7% за първото тримесечие, докато този в строителния сектор е бил 32%.

Съдействие за добрите резултати при икономиката на северната ни съседка е дало повишението на износа с 13.5%, като то е било по-голямо от това на вноса, възлязло на 12.3%, посочиха още данните.

Очакванията са за намаляване на дефицита по текущата сметка, в сравнение с миналата година, според прогнози на правителството.

Чуждестранните инвестиции се очаква да продължат да са основният фактор, който да запълва дупката в платежния баланс, като те се очакват да възлязат в диапазона между 7.5 и 8 млрд. евро през тази година.

През първото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт на човек от населението е достигнал 41% от средния за страните от ЕС.

Бюджетният дефицит на страната е възлязъл на 2.33% от брутния й вътрешен продукт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...