Румънската комисия за финансов надзор наложи първата си глоба за финансова манипулация

503

Комисията за финансов надзор в Румъния наложи глоба на брокерската компания Mobinvest, както и на един от нейните брокери глоба в размер на 1.12 млн. леи (330 000 евро) за финансови манипулации.

Глобата е била наложена за манипулации и изкуствено завишаване на цените на производителя на изкуствени торове Amonil Slobozia при търговията на акциите на компанията на букурещката фондова борса.

Размерът на глоба възлиза на половината от стойността на спекулативните транзакции, осъществени с книжата на торовия производител, съобщиха още от румънската комисия за финансов надзор.

Това бяха и първите глоби, наложени от надзорната комисия за манипулации, извършвани на финансовите пазари в северната ни съседка и идват като предупреждение за останалите финансово-брокерски институции да се въздържат от подобни непозволени действия, коментираха още от комисията.

Подобни действия създават нереалистични представи сред финансовата общност и трябва да бъдат наказвани, единодушни са както от финансово-инвестиционната общност, така и от регулаторните органи в страната.

В същото време подобни манипулативни действия се считат за непозволени и се отъждествяват като криминални действия от законодателството, регулиращо финансовия пазар в северната ни съседка.

От брокерската компания, която е била санкционирана, отказаха да коментират на този етап наложената глоба и нейната справедливост.

В резултат на недобросъвестните действия акциите на торовата компания регистрираха значително повишение през последните два месеца на изминалата година, въпреки че компанията прекрати производството си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...