Румънският индекс RASDAQ-C е нараснал със 114% от началото на годината

370
Румънският индекс RASDAQ-C е нараснал със 114% от началото на годината

Инвестициите на румънската RASDAQ са били най-печеливши в страната за първата половина на годината, след като много от книжата, търгувани на борсата са донесли доход от над 100% за инвеститорите.

Купилите акции на RASDAQ рано тази година са спечелили много повече от тези на Букурещката фондова борса, в резултат на изместването на интереса към този пазар, започнало преди няколко месеца.

Дори най-оптимистично настроените не са очаквали ръст от 17,600% за 6 месеца, както се е случило при Atlas Gip Ploiesti (ATGJ). Тази компания, неизвестна допреди няколко месеца, както и много други, добавиха десетки милиони евро към пазарната си капитализация за дни.

Индексът RASDAQ-C, който отразява всички компании, листвани на борсата, е нараснал със 114% от началото на годината, като много от книжата са донесли доходност от над 200%.
За подобряване на ликвидността някои от основните акционери са продали дялове на пазара, за да се увеличи инвеститорската база. Такъв пример е Prospectiuni Bucuresti (PRSN), чийто собственик е прехвърлил дялове на чуждестранни инвестиционни фондове, след което акциите на компанията поскъпват с 516% от началото на годината.

Според анализатори книжата на голям брой от компаниите са отчели повишения, защото са били значително подценени от гледна точка на финансови резултати и притежавани активи. Друго обяснение за високия ръст е наличието на разнообразни компании на RASDAQ от сектори, които не могат да се намерят на Букурещката фондова борса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg