Руските олигарси обедняха с 42 милиарда долара

767
Руските олигарси обедняха с 42 милиарда долара

Олигарсите обедняха с 42 милиарда долара в резултат на спада на руския фондов пазар. Техните загуби ще останат виртуални, защото нито един от олигарсите не се е лишил от своя основен актив, коментират експерти пред "РБК Дейли".

Олигарсите обедняха с 42 милиарда долара в резултат на спада на руския фондов пазар. Най-сериозни загуби са понесли Владимир Лисин (Ново-Липецкия металургичен комбинат), Дмитрий Риболовлев ("Уралкалий") и Вагит Алекперов ("Лукойл"). Причините затова не са само в световната финансова криза, но и изявленията на властите и "петдневната война с Грузия". Експертите, обаче, отбелязват, че тези загуби, най-вероятно ще останат "на хартия".

Американското списание "Форбс " пише, че Владимир Лисин е загубил 11.21 милиарда долара, Дмитрий Риболовлев - 7.34 милиарда долара, Вагит Алекперов - 5.13 милиарда долара. Не само те са пострадали: Алексей Мордашов ("Северстал") се е лишил от 4.49 милиарда долара, Александър Абрамов ("Евраз") - 3.5 милиарда долара, Игор Зюзин ("Мечел") - 2.69 милиарда долара, Сергей Галицкий ("Магнит") - 2.69 милиарда долара, Кирил Писарев (ПИК) - 2.25 милиарда долара, Юрий Жуков (ПИК) - 2.2 милиарда долара и Алишер Усманов ("Металоинвест") - 1.25 милиарда долара.

"Форбс" смята, че зависимостта от цените на суровините е превърнала Русия в заложник на силите, действащи на световните пазари. Масло в огъня също така са налели и изказванията на премиера Владимир Путин по адрес на стоманодобивната компания "Мечел" и конфликта в Грузия. Въпреки това държавната подкрепа на финансовия пазар е оказала терапевтичен ефект.

При приключване на вчерашната търговия индексът РТС нарасна с 3.4% до 1315.43 пункта, ММВБ - с 3.22% до 1105.72 пункта. Загубите, изчислени от американците, впрочем, могат да бъдат сметнати за виртуални - та нали нито един от гореспоменатите олигарси не се е лишил от своите основни активи. "Този момент показва, че финансовите пазари, които през ХХ век са съдействали за притока на инвестиции в реалната икономика, отдавна вече живеят свой живот. Загубите са изчислени в съответствие с общопризнатия борсов подход, но реално кой каквито активи е имал, с такива е останал", отбеляза за "РБК Дейли" генералният директор на АКГ "Финекспертиза" Агван Микаелян. Сходно е мнението и на експерта от американската "Luxury Institute" Милтън Педраза. "Загубите на книга е прекалено рано да бъдат сравнявани с реалните загуби в икономиката.

Това, което в момента се случва, е преди всичко криза на доверието. Смятам, че доверието ще се върне и ние ще открием, че реалните загуби не отговарят на тези, които ние сме си представяли в нашите страхове. Икономиката ще се възстанови загубите", заяви експертът. Съгласно неговата оценка, загубите на капитал на американските милиардери от началото на кризата достигат около 10-20%. "Но някои милиардери, като Уорън Бъфет, стават все по-богати", резюмира експертът.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...