С какво се занимава сега гръцкият финансов гуру Янис Варуфакис?

1930
С какво се занимава сега гръцкият финансов гуру Янис Варуфакис?

© Pixabay

Янис Варуфакис е пълен с дразнещи парадокси. Като радикален икономически гуру, той разяснява състоянието на света със смесица от недоволство по най-различни въпроси и преливаща самоувереност.

Личния багаж на 57-годишния Варуфакис включва силно усещане за неправдите в неотдавнашната гръцка история, които засенчват животите на неговите родители, и славното наследство от древните гърци. Той обаче е истински вманиачен по бъдещето.

“Опиянен съм от технологиите,” споделя той в интервю за FT от своя относително скромен апартамент в Атина, където няма черно-бели снимки, антични маси или нещо друго, което да напомня за миналото.

Той обожава факта, че може да разговаря всяка сутрин по Skype с 13-годишната си дъщеря, която живее с майка си в Сидни, и че може да координира паневропейското политическо движение DiEM25 посредством телеконферентна връзка на всеки няколко дни.

По време на шестте бурни месеца като финансов министър на Гърция, които приключиха зрелищно през лятото на 2015 г., той стана известен със своите пиперливи изказвания.

Независимо дали харесваха политиката му, хората се наслаждаваха на описанието му на отношението на кредиторите към Гърция като “фискален уотърбординг” и на сравнението му на еврозоната с хотел Калифорния, където е по-лесно да се настаниш, отколкото да си тръгнеш.

Има такива - и в Атина, и в Брюксел, които смятат, че той носи част от отговорността за скъпоструващата за гърците криза с капиталови ограничения, нарушения на туристическия сезон и това че страната почти излезе от еврозоната.

Днес той е непреклонен, че борбата между Гърция и нейните кредитори е била неизбежна. Без да твърди, че е безпогрешен, той настоява: “Стоя зад основната стратегия, която се опитвах да следвам и всъщност дори бях прекалено снизходителен към тройката (кредитори).”

Докато бе финансов министър Варуфакис живееше в престижен квартал на Атина, близо до Акропола, благодарение на родителите на съпругата му. Днес той живее в апартамент на четвъртия етаж в центъра на гръцката столица, който не е нито луксозен, нито прекалено скромен.

Неговата съпруга е Данае Страту - творец, фотограф и преподавател по изкуства. По-голяма част от нещата в апартамента са експериментали творения на Страту, нейни ученици или приятели. Тъй като е работил като преподавател в Англия, Сидни и Тексас, Варуфакис не разполага с много веще, освен книги.

Двамата имат и къща на намиращия се наблизо остров Аегина.

Нашият истински дом е в Аегина, казва Варуфакис, но през по-голямата част от времето двойката живее в Атина, като това също си има своите предимства. Варуфакис се наслаждава на факта, че живее близо до Loras Bar - “фантастично място, което посещавах като млад,” което все още предлага добри коктейли.

И двамата имат офиси на други места в града, но вършат голяма част от работата си от апартамента, от бюра в съседни стаи. Варуфакис основава гръцкото подразделение на DiEM25 през март, обещавайки “конструктивно неподчинение”, ако еврократите се опитат да спрат евентуално намаляване на данъците в Гърция, с което да бъде стимулирана имономиката.

В Европа целта на движението е това, което Варуфакис нарича федерален и по-демократичен ЕС. Негови поддръжници са Брайън Ино, Джулиан Асандж и Славой Жижек, а движението подкрепя зелена инвестиционна програма и щедрост към бежанците.

То ще има собствена листа с кандидати на следващите избори за Европейски парламент. “В някои държави ще работим със съществуващите партии; в други ще сформираме собствени,” обяснява Варуфакис.

Колкото и да са натоварени, Варуфакис и Страту намират време и за техния лабрадор, който още не е навършил година. С тях живее и 23-годишния син на Страту - Никос.

Варуфакис обожава да говори за древна Гърция. Докато разказва спомени за баща си, който вече е на възраст над 90 години, той разкрива един неочакван факт. В Гърция се знае, че след като излежава присъда по подозрения, че е комунист, в края на 40-те години Джордж Варуфакис става дясната ръка на стоманодобиващ магнат.

Не е толкова известен обаче приносът му към археологията. Варуфакис старши посочва как строителите на Партенона са използвали сплав от желязо и цинк, за да укрепят мраморните колони; те са разбирали много повече от някои от някои от днешните консерватори.

Варуфакис се радва на откритието на баща си. “Какво фантастично откритие! Древните железни пръти са издържали 2 000 години, докато новите, направени от стомана на Birmingham Steel, ръждясаха за две години.”

Варуфакис споделя страстта на баща си да се рови в гениалността на миналото и да се пита как подобен дух може да направлява бъдещето. Той се описва като либертарианец последовател на Карл Маркс и смята, че германският философ е щял да бъде очарован от днешните технологии и начина, по който те могат да променят обществото.

Той осъзнава това през 2012 г., докато работи като икономически консултант на базираната в Сиатъл компания за компютъри игри Valve. Той наблюдава с очарование как се заражда нов капитализъм, с демократично вземане на решения и спонтанен тийм билдинг.

Независимо дали сте съгласни с него или не, Варуфакис е стимулиращ събеседник, който превключва свободно между различни теми, държави и периоди от историята, пише FT.

Варуфакис използва стар мобилен телефон, който е бил модерен за времето си, за да си спомня за своята майка Елени, която умира преди 10 години. Двамата имат близка, но изискваща връзка. Той бил дразнещо дете, което мързелувало, след което се мобилизирало в последната минута и получавало отлични резултати.

Затова тя се договорила с него, изготвяйки му списък от книги с гръцка и световна литература, които той трябвало да прочете до 13-ата си година. Ако спазвал програмата, получавал повече свобода. “Можеше да се кача на велосипеда си и да изчезна за часове, стига да си бях прочел нещата на Достоевски”, казва Варуфакис.

Въпреки консервативните си семейни корени, майката на Варуфакис споделя политическите убеждения на баща му като поддръжник на ПАСОК - гръцката социалистическа партия, която взема властта през 1981 г. Елени става видна фигура в женското крило на ПАСОК и в местния марламент.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg