Сърбия променя условията за продажбата на NIS

356
Сърбия променя условията за продажбата на NIS

Русия и Сърбия се върнаха към обсъждането на сделката за покупката на 51% от националната петролна компания „Naftna Industrija Srbije a.d.“ (NIS), пише „РБК Дейли“.

Белград вече заяви, че ще поиска не само повече пари за компанията, но и ще преразгледа списъка с продаваното в рамките на договора имущество на NIS. По мнението на експертите, сделката ще се състои при всички случаи, но не е изключено „Газпром нефт“ да не получи някои от непрофилните активи на NIS.

През януари Сърбия и Русия подписаха пакетно споразумение, което предвиждаше строителството през сръбска територия на 400-километрова отсечка от газопровода „Южен поток“ и доизграждането на газовото хранилище „Банатски двор“ с капацитет около 300 милиона куб. м. Освен това, съгласно договора, „Газпром нефт“ купува за 400 милиона евро 51% от акциите на NIS и ще вложи 500 милиона евро в модернизацията й. „Газпром нефт“ и сръбското правителство създадоха работна група за провеждането на преговори за завършване на сделката по покупко-продажбата на 51% от акциите на NIS, се казва в съобщение на руската компания.

Групата от страна на „Газпром нефт“ бе оглавена от съветника на ръководителя на компанията Дмитрий Малишев, от сръбска страна – вицепремиера и министър на икономиката и регионалното развитие Младжан Динкич.

Малишев заяви пред журналисти, че „Газпром нефт“ предлага на сръбското правителство да увеличи инвестициите в реконструкцията и модернизацията на NIS, но отказа да уточни конкретната сума. По думите му, инвестиционната програма, чийто срок е 2-4 години, предвижда обемът на нефтопреработване да се увеличи от 4 милиона на 7-7.5 милиона тона, както и производството на петролни продукти, съответстващи на европейските стандарти. Освен това „Газпром нефт“ възнамерява да увеличи мрежата си за продажба на дребно както в Сърбия, така и в съседните страни.

В случай, че Белград ратифицира междуправителственото споразумение, „Газпром нефт“ ще може да приключи сделката в течение на месец, подчерта Малишев. Той също така отбеляза, че сръбското правителство е обещало на руската компания да запази до приключването на сделката имуществения комплекс на NIS. В споразумението е фиксирано, че придобитият актив се състои от имущество, което е собственост на NIS към 1 януари 2008 г., уточни представителят на „Газпром нефт“.

Междувременно, както пишат сръбските медии, Динкич вече е заявил, че групата му ще вземе под внимание коя именно част от имуществото на NIS представлява интерес за руската страна и за нея сръбското правителство ще получи „адекватна цена“. Младжан Динкич бе част от работна група, съставена от предишното правителство на Воислав Кощуница за реализирането на сделката с „Газпром“. Той се опитваше да докаже, че предложената за NIS цена е „символична“, но, не намирайки подкрепа сред колегите си, напусна групата. Сега той получи възможност да защити мнението си. Така руската страна получи най-неудобния преговарящ от всички възможни.

Ще припомним, че миналата седмица сръбският премиер Мирко Цветкович съобщи, че сръбското правителство е изпратило споразумението с Русия в областта на петрола и газа за ратифициране в парламента, но без протокола, в който е договорена сумата за акциите на NIS. Дмитрий Лютягин от ИК „Велес Капитал“ смята, че „Газпром нефт“ разчита много на покупката на NIS, тъй като стратегията до 2020 г. трябва да започне да се реализира, а без преработване тя ще бъде едностранна. Компанията би могла да увеличи добива до заявените 100 милиона тона петрол за сметка на органичното развитие и добива от находищата на „Газпром“, но с преработването проблемът е по-сложен, защото за момента компанията няма планове за строителството на собствена рафинерия в Русия и надеждите се възлагаха на закупуването на чужди активи, преди всичко в Източна Европа, по-точно NIS.

Лютягин е убеден, че сделката все пак ще се състои, но не е изключено от имуществото на NIS да бъдат изключени някои непрофилни активи.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg