СБ очаква стабилен икономически растеж в икономиките на новите членки на ЕС

417
СБ очаква стабилен икономически растеж в икономиките на новите членки на ЕС

Ако България има да решава редица и много сериозни проблеми - престъпността, борбата срещу корупцията във властта, отношението си към децата сираци, то поне икономиката й
функционира добре и ще се запази стабилна както през тази, така
и през следващата година. Това съобщи днес Радио "Дойче веле", позовавайки се на доклад на Световната банка.

Годишният доклад на Световната банка "Европейски съюз - 8 плюс 2" прогнозира запазване на сравнително стабилен икономически растеж в икономиките на новите и най-новите членки на съюза. Тази прогноза обаче е придружена от предупреждения за макроикономически предизвикателства.

За най-младите европейски членки - България и Румъния, се посочва, че през 2008-ма те ще продължат напредъка си към приближаване до стандартите на Европейския съюз, но през тази и следващата година този напредък ще е по-малък от предвидения.

Според доклада двете страни са силно уязвими в новата неблагоприятна външна ситуация, която застрашава цялото световно икономическо развитие. Уязвимостта на България и Румъния произтича от растящите дефицити по текущата сметка, за чието балансиране се разчита изцяло на преките чуждестранни инвестиции. Друг рисков фактор са големите вътрешни потребителски дългове, финансирани с чужди валути.

Въпреки рисковете източноевропейските икономики не са пряко изложени на неблагоприятните външни финансово-икономически условия, тъй като са обвързани главно с Европейския съюз, твърдят от Световната банка. Банките в региона, включително тези на България и Румъния, не са под непосредственото влияние на неустойчивия американски ипотечен пазар, който заплашва кредитния сектор с глобална криза. Но влошаването на глобалните условия за кредитиране неминуемо ще окаже отрицателно влияние върху България и Румъния, посочва се в доклада.

Световната банка отбелязва и инфлационния натиск в България, водещ до растящи цени на услугите и хранителните стоки.

В същия доклад на банката се преценява и нивото на общо задоволство от живота в новите членки на Европа. За българите критични сфери, нуждаещи се от спешно внимание, са здравеопазването и образованието.

В България броят на хората, подкрепящи демократична политическа система, е най-малък сред останалите европейски държави. Тя има и процентно много голям брой хора, безразлични към политиката, както и такива, които мислят, че авторитарна власт може би е за предпочитане.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg