Сривът на динара - проблем за сърбите с кредити в евро

1167
Сривът на динара - проблем за сърбите с кредити в евро

Устойчивият спад на сръбския динар, близо до символичния праг от 100 динара за 1 евро, означава, че много сърби се борят да изплащат заемите си, традиционно деноминирани в евро.

Когато пенсионерката Миряна Ковачевич изтегли заем за купуване на мебели преди 3 години, месечната вноска от 126 евро не изглеждаше толкова голяма.

Когато тя сключи заема, еврото се разменяше срещу 75 динара, но сега, няколко години след стабилно обезценяване, европейската валута се разменя срещу 98 динара. Месечните вноски на Ковачевич скочиха от 9 500 на 12 300 динара.

Пенсията й обаче е непроменена, тъй като правителството замрази заплатите и пенсиите като част от споразумение с Международния валутен фонд (МВФ). „Пенсиите са замразени заради кризата и споразумение с МВФ, но нито заемите, нито стойността на динара са фиксирани. Това е толкова несправедливо", оплаква се пенсионерката.

С около 80 % от всички заеми в Сърбия, бизнес и потребителски, деноминирани в евро понижението на динара засяга почти всеки в страната.

Драган Суботич, 55-годишен пътуващ търговец заяви, че е „отчаян" при двата си заема, месечните вноски на които достигат 360 евро. Когато ги е взел, той е заработвал около 75 000 динара месечно, което тогава е била около 1 000 евро, но икономическата криза сериозно се е отразила върху доходите му.

„Засега се справям, но ако динарът продължи да пада, не виждам изход", казва той. „Преживявам продавайки продукти, но поради кризата хората не купуват вече толкова много, така че доходите ми спадат в евро и в динари. Аз съм отчаян човек", посочва Суботич, цитиран от БГНЕС.

В петък официалният обменен курс на валутата бе 98.68 динара за 1 евро, един от най-ниските от въвеждането на европейската валута досега. Сръбските вестници от седмици извеждат като водещи заглавия факта, че националната валута се доближава опасно близо до психологическия праг от 100 динара за евро и Сръбската национална банка е продала около 250 милиона евро от началото на годината в опит да спре срива на националната валута.

Това причинява проблеми не само на гражданите, но и на фирмите и на сръбската икономика като цяло където „всички икономически дългове в евро се плащат в динари", според дипломат.

Ръководителят на Сръбската търговска камара Милош Бугарин неотдавна изчисли пред всекидневника „Press", че компаниите, натрупали дълг през 2008, когато обменният курс беше 1:80, сега страдат при курс близо 1:100. Променливият курс на динара срещу еврото засяга бизнес климата и допринася за несигурността на икономиката, заяви вицепрезидентът на камарата Видосава Дзагич.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg