Стадото се завръща или слагането на ЦИЕ под общ знаменател

1492
Стадото се завръща или слагането на ЦИЕ под общ знаменател

Гърция има много задължения, а някои австрийски банки имат нужда от допълнителен капитал. Това обаче не означава, че всяка страна в региона е изправена пред дефолт, нито пък разпродажбите на регионалните валути или акции са оправдани от фактите, пише Шон Карни от Wall Street Journal.

След като в понеделник австрийското правителство национализира шестата най-голяма банка в страната Hypo Group Alpe Adria, се появиха опасения, че останалите банки в региона, които са собственост на австрийски банки, може би са изложени на риск. Цените на акциите на банките свързани с Австрия пострадаха.

Стадният манталитет също така накара инвеститорите да продават и да продават регионалните валути. Чешката крона поевтиня с 2% спрямо еврото от понеделник до вторник до над 26.2 в сравнение с 25.68 крони за евро преди национализацията на Hypo Group Alpe Adria.

Дали обаче съседните на Австрия Чехия и Словакия са изправени пред риска от дефолт или фалити на банки?

Нещата не са перфектни, бюджетните дефицити на двете държави трябва да бъдат намалени, но отговорът на въпроса по-горе е „не".

Според централните банки на двете страни местните банки, включително дори тези, които имат австрийски компании майки, са добре капитализирани, издържат всички стрес тестове и се радват на добра ликвидност.

Някои анализатори и самите търговски банки твърдят същото.

Натискът върху продажбите на местните валути и акции напоследък не е нищо повече от рефлексната реакция на пазара на тези новини. Въпреки това, човек можеше да си помисли, че инвеститорите са поумнели малко, след като сложиха целия регион под един знаменател по-рано тази година в разгара на финансовата криза.

Новините излизащи от Централна и Източна Европа през първите три месеца на тази година не вещаеха нищо добро. След като инвеститорите и анализаторите обаче (подтикнати от няколко отговорни журналисти) се вгледаха по-внимателно в отделните страни в региона, стана абсолютно очевидно, че географските прилики не се превръщат в макроикономически равенства.

"За разлика от Украйна, България или Естония, където имаше кредитен бум в периода 2004-2007 г. както и голямо кредитиране в чужда валута и краткосрочни задължения, в Чехия и Словакия позициите за финансиране на банките са много по-сигурни," заявява Нийл Шиъринг от Capital Economics пред Dow Jones.

Вместо да поставя региона под общ знаменател Шиъринг прави разлика между "рисковите" развиващи се страни от Европа и "по-малко рисковите".

Разграничаването обаче не е нещо, в което пазарът се специализира. Напротив. Разглеждането поотделно на всеки пазар в региона в началото на тази година закъсня и този път историята се повтаря отново.

Сега може би има добри възможности за инвеститорите, които бързо искат да възстановят притежанието си на регионални активи... преди стадото да ги настигне.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg