Стив Форбс: България и Албания са добър пример за Гърция

1710
Стив Форбс: България и Албания са добър пример за Гърция

"България и Албания са един добър пример за Гърция. Там не обичат да плащат данъци, но преди няколко години въведоха 10-процентов плосък такъв, който е много лесен за събиране. И днес тези икономики растат", отбеляза в интервю милиардерът и някогашен кандидат за президент на САЩ Стив Форбс, съобщи БГНЕС.

"В Гърция става точно обратното. Там не приложиха ориентирани към растеж мерки и направиха много малко истински съкращения на разходите в правителствения сектор. Следователно взеха най-лошото и от двете и икономиката им потъва", изтъкна републиканецът.

Европа върви в грешната посока на два фронта. Тя позволява на Гърция да преструктурира дълговете си с частните кредитори, като не прави нищо за подпомагане на растежа, от който се нуждае за по-продължително възстановяване. Атина убеди близо 85% от частните си кредитори да претърпят загуби като преструктурират дълговете си, а в споразумението бяха включени "клаузи за колективни действия", които на практика правят сделката фалит, посочи експертът.

"Това е чист фалит. Те успяха да го сторят по начин, който не мъти водата на банковата система. Но в интерес на истината не създадоха условия, които позволяват на Гърция да се развива отново", заяви Форбс.

Преструктурирането на дълговете с частните кредитори бе едно от задължителните условия за отпускане на спасителния пакет на стойност 172 млрд. долара. Средствата ще държат Европа над водата дълго време, но без дълготрайни реформи, кризата ще почука отново на врата на Атина и останалите проблеми държави като Португалия, Испания и Италия.

"Трябва да реформирате икономиките изцяло и да премахнете бариерите за бизнеса, който среща трудности в Италия и Гърция. Реформирайте трудовото си законодателство, за да получите гъвкавост на пазара на труда. Така наемайки някого на работа, няма да се чувствате сякаш сте оженени за него за цяла вечност. И проведете радикални реформи на данъчната си структура", препоръча американецът.

Бъдещето на Гърция не е никак розово. След време тя със сигурност ще напусне еврозоната, изтъкват с увереност редица други видни експерти.

Всичко по темата Дълговата криза

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Sundaresan
# 0
06:03 | 26 March 2012
Play informative for me, Mr. itrnenet writer.
посетител
# 1
08:03 | 15 March 2012
Влизане и излизането от ЕС е като женитбата и развода. Като не могат да съжътелстват пълноценно - да се разведат /т.е. да си уредят имуществените отношения/. В крайна сметка от развода печели по-стабилния икономически /просто няма вече да мъкне слабия на гърба си/. Така всеки получава втори шанс да живее по-добре без другия. Не разбирам защо толкова излишно драматизират нещата.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg