Страните от ЦИЕ рискуват никога да не доганят развитите страни в Европа

447
Страните от ЦИЕ рискуват никога да не доганят развитите страни в Европа

Страните от Централна и Източна Европа рискуват никога да не догонят развитите западноевропейски държави, като в дълогосрочен аспект пречка може да се окаже липсата на човешки капитал, посочи изследване на агенцията Lisbon Council.

Изследването е направено въз основа на възможността на страните от ЦИЕ да поддържат достатъчно по размер човешки капитал.

Ръстът в бившите социалистически страни през последните няколко години далеч превишаваше този на развитите индустриални държави, водейки до постепенно намаляване на разликата между тях и западноевропейските страни.

Изследването сочи обаче, че този тренд няма как да се задържи в средносрочен план, освен ако не се решат ключови проблеми.

Икономиките на страните от ЦИЕ не трябва вече да имат само конкурентни предимства, за да регистрират ускорен ръст, сочи проучването.

В докладът се критикуват още правителствата на страните, които не са полагали достатъчно грижи и не инвестират в човешкия капитал - фактори, довели до масиран отлив на работна ръка от страните от ЦИЕ към тези от Западна Европа.

Страните от региона се отличават с намаляваща се раждаемост, продължаващо "изтичане на мозъци", високо ниво на безработица, както и неадекватна политика по отношение на образованието - фактори, водещи до намалавянето на качеството и количеството на работната сила в страната, сочи още докладът.

Остра критика се отправя и по отношение на липсата на инвестиционна политика в работещите над 45 години, което също е един от основните проблеми.

Пенсионирането в по-ранна възраст на фона на застаряващото насеелние в посечените страни също не е положителен факт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg