Сумарната нетна печалба на румънските компании се повишава с 23% за изминалата година

508
Сумарната нетна печалба на румънските компании се повишава с 23% за изминалата година

Общата нетна печалба на листнатите на румънската борса компани,и изразена в леи, се е повишила с 23% през изминалата година, посочиха данни на румънската фондова борса.

Изразена в евро печалбата на компаниите се е повишила почти с 27%.

Същата тенденция на повишение е отбелязал и оборотът на румънските компаниите през изминалата година, сочат още данните.

В статистиката не са включени резултатите на двете най-големи румънски компании - петролната Petrom и банка BRD Groupe Societe Generale, откъдето все още не са представили финансовите си резултати за изминалата година.

Изнасянето на печалбите на посочените дружества може да въведе значителна промяна в статистиката на фона на факта, че те са с тежест около 50% от общите печалби на останалите компании.

Очакванията са ръстът в печалбата на румънската водеща банка да е в диапазона около 20%, а този на най-голямата петролна компания между 10 и 15% за изминалата година.

Нетните печалби на публично-търгуваните румънски компании през изминалата година са възлезли на 1.18 млрд. леи (335 млн. евро) за изтеклата вече година, в сравнение с 960 млн. леи (265 млн. евро) през 2005 година.

Общият оборот на компаниите е възлязъл на 19.55 млрд. леи (5.55 млрд. евро), от 15.84 млрд. леи (4.37 млрд. евро) година по-рано.

Средния ръст от 23% на печалбите и бизнеса на публично търгуваните румънски компании е изключително добро постижение и сочи добрите перспективи пред тях, като той изпреварва близо 3 пъти средния ръст на икономиката, коментира Разван Пасол, изпълнителен директор на финансово-брокерската компания Intercapital Invest.

Средният размер на маржина на печалбата на търгуваните на румънската фондовата борса компании леко се е понижил през изминалата година до 6.03%, в сравнение с 6.06% година по-рано.

Индексът BET-C, следящ изменението на вскички търгувани на борсата компании, без изменението на взаимните инвестиционни фондове, се повиши с 28.5% през изминалата година, а този на 10-те топ румънски компании с около 22.2% през 2006 година.

С ръст от близо 10% стартираха румънските индекси в началото на годината след присъединяването на страната към ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg