Супермаркетите в полезрението на Европейския парламент

386
Супермаркетите в полезрението на Европейския парламент

Големите супермаркети ни предлагат богат избор на продукти, конкурентни цени и редица други удобства. Напоследък обаче се заговори със загриженост за размера и покупателната сила на супермаркетите в Европа. На 18 февруари бе приета писмена декларация, подписана от 439 членове на Европейския парламент, в която се отправя призив към Комисията да проучи последиците от дейността на супермаркетите върху малките предприятия, доставчиците и работниците, съобщават от Европейския парламент.

Според данни от 2005 г. веригите-гиганти Carrefour (Франция), Metro Group (Германия), Tesco (Великобритания) и Rewe (Германия) са супермаркетите с най-голям пазарен дял в Западна, Централна и Източна Европа. В Германия, Ирландия, Франция и Швеция петте най-големи търговци на дребно държат над 70% от търговията с хранителни стоки. Какви са последиците от този пазарен феномен?

Злоупотреба с власт?

В писмената декларация на членовете на Европейския парламент се казва, че навсякъде в Европейския съюз малък брой вериги супермаркети играят все по-доминираща роля в търговията на дребно, превръщайки се в "пазачи", които контролират единствения действителен достъп на земеделските производители и другите доставчици до потребителите.

Посочва се също така, че фактите подсказват, че супермаркетите злоупотребяват с покупателната си способност, като предизвикват принудително намаляване на цените, плащани на доставчиците и че подобен натиск има отрицателни последици върху качеството на заетостта и околната среда.

Затова депутатите настояват за разследване и премахване на злоупотребата с власт от страна на големите супермаркети, осъществяващи дейността си в Европейския съюз. Те искат от Комисията да предложи подходящи мерки, включително регламенти, за предпазване на потребителите, работниците и производителите от всякакъв вид злоупотреба с доминантна позиция от страна на големите супермаркети.

Мнения на депутатите

Заместник-председателят на Комисията по земеделие Janusz Wojciechowski (СЕН, Полша) посочва, че писмената декларация е своеобразно продължение на приетата през октомври 2007 г. резолюция относно повишаване на цените на фуражите и храните. "Съществува голяма ценова разлика между полученото от доставчиците и платеното от потребителите в магазините", изтъква той. Caroline Lucas (Зелени/ЕСА, Великобритания) изразява загриженост относно последиците, които пазаруването в супермаркети има върху околната среда, а Gyula Hegyi (ПЕС, Унгария) е категоричен, че е необходимо хармонизирано европейско законодателство относно дейността на супермаркетите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg