Турция се обръща към Африка

422
Турция се обръща към Африка

Турция се опитва да намери своето ново място в света - с това се обясняват и нейните контакти с Иран и позицията й по Грузия, както и днешния опит да увеличи своето присъствие в Африка, коментира пред „РБК Дейли“ анализатор.

Вчера в Истанбул се откри първият в историята турско-африкански икономически форум. В течение на три дни представители на 50 страни от Черния континент ще обсъдят с висшите ръководители на Турция перспективите за съвместни икономически проекти и мероприятия по задълбочаването на културното и отбранително сътрудничество. Официална Анкара смята да предложи на лидерите на африканските страни собствен план за интензификация на всички сфери на дейности в отношенията си със страните от региона.

Експертната общност предполага, че тази стъпка на Турция се вписва в логиката на последните събития – изглежда Анкара е разочарована от сътрудничеството си със Запада и търси нов вектор на развитие. Африканците се отнесоха към истанбулската среща максимално сериозно – 18 от 50-те делегации, пристигнали на нея, се оглавяват от президентите или правителствените глави. Освен това в най-големия турски град пристигнаха представители на Африканския съюз, Африканската банка за развитие, ООН и други международни организации, работещи на Черния континент.

Интересното е, че един от лидерите, който тези дни се намира в Истанбул, е суданският президент Омар ал Башир, пристигнал на срещата специално, за да обсъди ситуацията в провинция Дарфур. Трябва да се отбележи, че визитата на ал Башир, обявен, както е известно, за издирване по обвинение за извършване на геноцид, вече е предизвикало дипломатически скандал – турската страна заяви, че не признава пълномощията на Международния наказателен съд (МНС) и затова отказва да предаде суданския лидер на Хага.

„Турция се намира с трудно положение – Западът показа, че не е готов да отчита нейните интереси. Американците, нахлули в Ирак, създадоха на негова територия фактически независима кюрдска държава, превърнала се в плацдарм за кюрдските сепаратисти. Почти едновременно с това Европа даде да се разбере, че не е готова да приеме Турция в Европейския съюз. А последните събития в Пакистан, където САЩ, по същество, предадоха своя дългогодишен съюзник Первез Мушараф, само затвърдиха в Анкара съмненията относно правилността на безусловния съюз със Запада“, смята ръководителят на аналитичната служба на компанията „CrossMediaCommunications“ Александър Якуба.

Съгласно мнението на експерта, именно с търсенето или опитите за създаване на „алтернативна координатна система“ е свързана фрондата на официална Анкара със Запада, на първо място – със САЩ. Достатъчно е да припомним, че единствено Турция, която е един от „старите“ членове на НАТО, изрази своята подкрепа за миротворческата операция на Русия в Южна Осетия не само на думи, но и на дела – изпратените към грузинските брегове кораби на ВМС на САЩ все още на могат да преминат контролираните от турците проливи Босфор и Дарданели.

В Брюксел и Вашингтон много сериозно се отнасят към промяната в поведението на Анкара – не е изключено, че именно с този факт е свързано и обявеното изпращане в акваторията на Черно море на допълнителни бойни кораби на САЩ, Канада и Полша. Изглежда, че НАТО, загубило предишната си вяра в турския съюзник, се опитва да избегне настоящата история с проливите, когато в Черно море ще се наложи незабавно да бъде увеличена ударната групировка.

„Турция иска да намери своето място в света – с това се обясняват и нейните контакти с Иран и позицията й по Грузия, както и днешния опит да увеличи своето присъствие в Африка. Но да се направи извода, доколко далеч Анкара е готова да стигне в преразглеждането на отношенията си със Запада, е рано да се говори – всичко това може да се окаже опит да се изтръгнат от САЩ и ЕС по-изгодни условия за сътрудничество“, предполага Якуба.

Окончателна яснота относно африканските планове на Турция ще настъпи след приключването на срещата – за утре в Истанбул е планирано провеждането наведнъж на няколко заключителни пресконференции, на които ще бъдат озвучени детайли на планираните тези дни проекти. Но още сега може да се каже, че Турция много сериозно подхожда към тяхната реализация – по данни на турското външно министерство още до края на тази година броят на турските дипломатически представителства на континента ще се увеличат от 12 до 31.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg