Унгарската ОТР с влошаване на резултатите си през четвъртото тримесечие

417
Унгарската ОТР с влошаване на резултатите си през четвъртото тримесечие

Най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК отчете най-ниската си печалба през четвъртото тримесечие на миналата година от две години насам.
От ръководството на банката заявиха, че печалбата й е възлязла на 40.93 млрд. форинта (163.7 млн. евро), което отговори на средните очаквания на анализаторите.

За изминалата година печалбата на банката е възлязла на 187.4 млрд. форинта (738.8 млн. евро), което превиши средните й очаквания за печалба в размер на 184.7 млрд. форинта.

През тримесечието октомври-декември, обаче към резултатът на банката след консолидация са били добавени тези на три новопридобити банки - Zepter, Investsbergank и OTP Ukraine, след два месеца на опериране, като звено на ОТР.

За четвъртото тримесечие е било наблюдавано значително повишение по показателя разходи-приходи, като съотношението е възлязло на 60.8% от 53.7% през третото тримесечие на изминалата година.

В същото време се е наблюдавала и негативна тенденция на силно влошаване на кредитния портфейл на международните звена на банката.

Лошите кредити на банката са се повишили до 5.6% от общия кредитен портфейл на банката, което е повишение от 130 базисни пункта в сравнение с третото тримесечие на миналата година и основната част от повишението се е дължало на придобитите нови международни звена.

Печалбата на унгарската банка преди данъци през четвъртото тримесечие е била и най-ниска за последните две години, сочи още отчетът й за последното тримесечие на миналата година.

Нетните приходи от лихви на банката, без да се отчитат суаповите сделки, са възлезли на едва 81.9 млрд. форинта, което бе под средните очаквания на пазара за приходи от 85 млрд. форинта.

Реакцията на негативните новини на пазара обаче, са относително слаби, като към момента акциите на банката се търгуват дори леко на положителна територия, добавяйки 0.2% към стойността си до ниво от 8 567 форинта, като инвеститорите очакват коментара на мениджмънта на банката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg