В Солун започна енергиен диалог на експерти от Югоизточна Европа

352
В Солун започна енергиен диалог на експерти от Югоизточна Европа

В Солун днес започна енергиен диалог на експерти от Югоизточна Европа. Енергийни източници, околна среда и високите цени на петрола са сред темите на срещата, предаде БНР.

Двата проекта ”Бургас – Александруполис” и ”Южен поток” превръщат България и Гърция във фактори за трансфера на петролни продукти към Европа, се подчерта с акцент на откриването на форума.

Обсъжда се политиката на Европейския съюз в търсене на алтернативни източници на енергия. Предложи се стимулиране на бизнесинтереса към новите технологии за използване на възобновяеми енергийни източници. В тази насока са и усилията на страните от Югоизточна Европа за енергийно сътрудничество.

На дискусията се подчерта, че България има дългосрочна програма за насърчаване потреблението на биогоривата.

Енергийният форум изложи и новите моменти на европейската програма по опазване на околната среда с цел намаляване на вредните емисии и парниковия ефект.

В рамките на конференцията се включва и дискусия за връзката между производството на енергия и климатичните промени. Липсата на достатъчно информация се оцени като бариера по преминаване към биогоривата.

В срещата участват и експерти от българското министерство по енергетика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...