Въглеродният отпечатък на ЕС намалява през последното десетилетие

338
Въглеродният отпечатък на ЕС намалява през последното десетилетие

© Pixabay

През 2019 г. Европейският съюз е генерирал около 3.1 гигатона въглероден диоксид, или под 9% от световните емисии на CO2 за тази година.

Потреблението в ЕС пък е отговорно за 3.4 гигатона емисии на CO2, което представлява 10% от глобалното количество, показват данните на Евростат.

Статистическата служба оценява обема на въглеродните емисии, генерирани на други места по света, но обслужващи потреблението на ЕС, на 0.9 гигатона, докато около 2.5 гигатона са били отделени от производствената система на ЕС за потреблението в Общността.

От друга страна, почти 0.6 гигатона CO2 са емитирани от икономиката на ЕС за производството на стоки, експортирани за останалия свят. Това означава, че през 2019 г. емисиите, въплътени във внесени стоки и услуги, са по-високи от емисиите, свързани с износа на ЕС. Това прави Евросъюза нетен вносител на въглеродни емисии.


В сравнение с 2010 г., въглеродният баланс на ЕС отчита подобрение. Емисиите, свързани с износа, не се променят съществено, докато тези, генерирани извън ЕС, но включени в неговото потребление, са намалели с около 8% от почти 1 гигатон през 2010 г. до 0.9 гигатона през 2019 г.

Лекторите на Шумът на парите: Емрах СазакУстойчивото бъдеще - възможност или предизвикателство за бизнеса?

Благодарение на намаляването на емисиите, свързани с произвоството на стоки и услуги, произведени в ЕС за вътрешно потребление, общият въглероден отпечатък на ЕС намалява от 4 гигатона през 2010 г. на 3.4 гигатона през 2019 г.

Евростат отбелязва, че в същото време потреблението на стоки и услуги в ЕС се е увеличило, което означава, че европейската промишленост успява да произведе повече стоки и услуги с по-малко въглеродни емисии.

Около 0.9 гигатона от глобалните емисии на CO2, обслужващи потреблението в ЕС, произхождат от страни извън Общността през 2019 г. Китай е най-големият източник на такива емисии и заема дял от 27% от общите "внесени" емисии от трети страни. На Русия се падат 0-11 гигатона въглеродни емисии (12%), следвана от Съединените щати (8%) и Индия (6%).

В абсолютно изражение вносните емисии от тези страни са намалели в периода между 2010 и 2019 г., с изключение на тези от Индия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg