Рекордно високите стойности на въглищата и природния газ тласкат цените на енергията нагоре както за потребителите, така и за бизнеса, но въпреки това има и добри новини.

Според анализ на консултантската компания TransitionZero, цитиран от CNBC, сега е по-евтино да се премине от въглища към чиста енергия, в сравнение с преминаването от въглища към газ, благодарение на по-ниските разходи за възобновяеми източници и съхранение на батерии, съчетано с нарастващата волатилност на пазара на изкопаеми горива.

„Цената на въглеродните емисии, необходима за стимулиране на преминаването от въглища към възобновяема енергия, се понижи в момента и е отрицателна. По същество това означава, че всъщност можете да преминете към възобновяеми енергийни източници със спестяване на разходи“, казва анализаторът на TransitionZero Жаклин Тао.

Докладът твърди, че средната глобална цена за преминаване от въглища към възобновяема енергия е намаляла с 99% от 2010 г., в сравнение с преминаването от въглища към газ.

Компанията изчислява цената на въглеродните емисии, която е необходима, за да мотивира 25 страни да преминат от въглища към възобновяеми източници, като нови вятърни турбини или слънчеви панели плюс батерии за съхранение.

Изводите показват, че цената за стимулиране на прехода от въглища към чиста енергия е паднала до -62 долара за тон въглероден диоксид, изпускан средно през 2022 г., в сравнение с 235 долара на тон за преминаване от въглища към природен газ.

Енергийният преход ражда нови суперсили. Но дали те са готови за това?Светът постепенно започва да се отказва от изкопаемите горива, в резултат на което се налага преход към по-чисти източници на енергия

Това заплашва позицията на природния газ като „преходно гориво“ за зеления преход от въглища към вятърна или слънчева енергия. Традиционно газът се смяташе за "мост" от въглищата към възобновяемите енергийни източници, тъй като изгарянето му има по-нисък въглероден интензитет от това на въглищата.

Цената на въглеродните емисии обаче варира в различните региони и картината не е толкова "розова" в Азия, в сравнение с Европейския съюз, поради разликите в структурата на пазара и механизмите за цените на горивата, обяснява Тао.

Страните от Югоизточна Азия, като Индонезия, Филипините и Виетнам, все още са изправени пред сравнително високи разходи за преход директно от въглища към възобновяеми източници. Според Тао, тези страни традиционно изостават в прехода към възобновяема енергия поради субсидиите за изкопаеми горива за местните производители на въглища и газ.

Но освен спестяването на разходи, възобновяемата енергия помага и за укрепване на енергийната сигурност. Инвестициите във възобновяеми източници осигуряват хеджиране срещу рисковете от изменението на климата.

„Банките все по-често намират за рисковано да отпускат заеми в сектора на изкопаемите горива, като се опасяват, че тези активи ще останат блокирани в близко бъдеще поради глобалния енергиен преход“, се посочва в доклада на TransitionZero.

От друга страна, инфраструктурата за добив на изкопаеми горива можеа бъде изправена пред физически рискове в резултат на изменението на климата и екстремните метеорологични явления.