Великобритания губи 17 млрд. паунда годишно заради бягащите банки

1689
Великобритания губи 17 млрд. паунда годишно заради бягащите банки

© Pixabay

17 млрд. паунда е приносът на чуждестранните банки към британските публични финанси през миналата финансова година.

Данните само засилват опасенията, че Великобритания ще загуби сериозни данъчни постъпления от това, че почти всички чуждестранни банки в страната планират изнасяне към други страни в Европа заради брекзит, пише Financial Times.

Общият данъчен принос на целия банков сектор във Великобритания, включително британските банки, достига 35 млрд. паунда за периода март 2016 г. – март 2017 година.

Сумата е малко по-висока спрямо предходната финансова година, когато банките генерираха данъчен принос от 34 млрд. паунда, по данни на PricewaterhuoseCoopers (PwC).

Цифрата, която включва корпоративните данъци, ДДС и осигурителните вноски, плащани от банките, както и данъка върху доходите и ДДС, плащано от работниците, засилва страховете, че Великобритания сериозно ще се отдалечи от настоящия си статут на най-голям финансов център в Европа поради ефектите, които ще предизвика излизането от Европейския съюз.

Час Рой-Чоудъри, ръководител Данъчно облагане в Асоциацията на сертифицираните експерт-счетоводители, професионалната организация на британската счетоводна индустрия, заявява:

„Неизбежно е намаляването на данъчния принос на банковия сектор, тъй като някои операции ще се преместят извън Великобритания, като защита от брекзит. Цифрите, които имам днес, трябва да се възприемат като пиков данъчен момент, поне докато ситуацията не се успокои и банките разберат каква част от техните операции могат да изнесат извън Великобритания.”

Защо Франкфурт не иска банкерите от ЛондонПреместването на финансовите корпорации от Лондон в германския град е брак по сметка

Чуждестранните банки на Острова отдавна започнаха да търсят нови дестинации за централните си офиси, където да пренесат операциите си. Това върви ръка за ръка с изнасяне и на работни места от британската икономика, като всичко това се случва далеч преди британското правителство и ЕС да са постигнали споразумение за брекзит.

През тази седмица стана ясно, че няколко инвестиционни банки водят разговори с регулаторите за прокарване на техните азиатско-тихоокеански търговски дейности през Хонконг за сметка на Лондон.

Друга група банки, сред които Bank of America, Deutsche Bank и Citigroup, потвърдиха плановете си да засилят присъствието си в континентална Европа като отговор на брекзит.

Арун Бирла, партньор в правната кантора Paul Hasting посочва: „Изглежда незибежно преместването на операции и персонал да намали приходите от данъци, не само поради преместването на служителите, но и поради изнасянето на активности, които ще допринесат за пренасочването на печалбите извън Великобритания. Потенциалното влияние върху бюджета не бива да се подценява.”


Отливът на банки от Лондон започваВъпреки призива на Тереза Мей за преходен период, банки вече чакат лицензи за Европа и са в процес на намиране на нови офиси

Голяма част от притесненията на банките, които започват да се изнасят от Острова, дойдоха от съмненията дали Великобритания ще успее да постигне изгодна сделка с ЕС за излизане от единния пазар през 2019 г., което провокира бизнеса да се подготвя за сценарии, че това ще се случи без споразумение.

Ако това се случи, Великобритания ще се прости с удобствата на единния пазар в ЕС, от което ще пострада бизнесът, а от там и цялата икономика на страната.

Данъците, свързани със заетостта, заемат най-голям дял от приноса на банковата система към британската икономика, достигайки 18.4 млрд. паунда за миналата финансова година. Година по-рано сумата е била 17.8 млрд. паунда, по данни на PwC.

Над половината от тези данъци се плащат от чуждестранните банки.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...