Виенската борса изчислява украински индекс UTX

395
Украинската фондова борса PFTS и Виенската фондова борса ще си сътрудничат по-тясно в сферата на индексите. Само две седмици след подписването на споразумение за сътрудничество, Виенската борса стартира украинския индекс UTX (Ukrainian Traded Index).

Общият индекс ще се пресмята в евро, щатски долари и украински гривни и информация за него ще се публикува в реално време. Както всички индекси на Виенската борса, UTX е конструиран така, че да служи за създаването на деривати и на структурирани продукти. Стартовата стойност на UTX бе определена на 1000 пункта на 9 януари 2007 г., като до 31 август 2007 г. индексът се е увеличил с 67%.

В момента индексът обхваща 10 украински компании, като с най-голяма тежест в него от 18.86% е металургичният завод Азовстал. Като цяло не се позволява теглото на компания в индекса да е повече от 25%. Съставът му се обновява два пъти в годината.

Заедно с UTX, Виенската борса вече изчислява 25 индекса, 18 от които се фокусират върху Централна и Източна Европа, показвайки посоката на усилията на Виенската борса.

Виенската борса се радва на международна известност за своите индекси. 80% от всички структурирани продукти по света са базирани върху източноевропейските индекси на Виенската борса.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg