Виенската и казахстанската фондови борси ще си сътрудничат

337
Виенската и казахстанската фондови борси ще си сътрудничат

Виенската и Казахстанската фондови борси занапред ще работят съвместно. С тази цел президентът на Казахстанската фондова борса - Азамат Джолдасбеков, и главните изпълнителни директори на Виенската фондова борса - Майкъл Бул и Хайнрих Шалер, подписаха споразумение за сътрудничество във Виена.

Фондовата борса в Казахстан е създадена през 1993 г. като пазар за чуждестранна търговия. Седалището на борсата се намира в град Алмати, финансовият център на Казахстан и един от развиващите се пазари в региона на Азия.

Казахстанската фондова борса също така е пазар за общински и корпоративни облигации, акции и деривати. В момента 107 компании са листнати на Казахстанската фондова борса. От края на 2006 г., пазарната капитализация на борсата в Казахстан е нараснала шесткратно, до 67.4 милиарда щатски долара в края на август 2007 г. Средните търгувани обеми на месец са нараснали от 83 до 696 милиона щатски долари.

Казахстанската фондова борса се нарежда сред множеството нови партньори на Виенската борса. В тази група се включват борсите в Баня Лука, Белград, Будапеща, Букурещ, Подгорица, Сараево, Скопие, София, Загреб.

Казахстанската фондова борса е в сътрудничество и с Държавна агенция за инвестиции и иновации на Украйна, Украинския национален депозитар и Украинската PFTS, а също с борсите в Дубай и Шанхай.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg