Voestalpine подписа меморандум за разбирателство с Румъния

606
Voestalpine подписа меморандум за разбирателство с Румъния

Правителството на Румъния и австрийската компания Voestalpine Stahl подписаха днес Меморандум за разбирателство относно изграждането на металургичен завод на Черно море, съобщи Ромпрес, позовавайки се на източник от правителството.

Според меморандума, решението, в коя от четирите черноморски страни да бъде изграден заводът остава да бъде взето от австрийската металургична компания. Voestalpine вече е подписала меморандум с българските власти, който установява задълженията на двете страни, в случай, че инвестицията бъде реализирана в България, отбелязва Ромпрес.

Австрийската компания трябва да избере между четири страни: България, Турция, Украйна и Румъния за разполагането на бъдещия си стоманодобивен завод, който ще произвежда 5.5 милиона тона стомана годишно. Генералният мениджър на австрийската компания Волфганг Едер, неотдавна обяви, че решението относно местоположението на завода, ще бъде взето през тази есен.

 Според оценки на Едер, близо 23 милиона тона стомана се използват ежегодно в района на Черно море, количество което ще се удвои до 50 милиона тона до 2015 г. Към момента съществуват четири възможни бъдещи площадки на металургичния завод: близо до района на Одеса в делтата на Дунав в Украйна, в района на Самсун-Синоп - Зонгулдаг (Турция), района около Бургас в България и района около румънското пристанище Констанца.

Главният критерий на австрийската компания е достъпът до дълбоководно морско пристанище, наличие на инфраструктура, обучен персонал и неголеми разходи за защита на околната среда, отбелязва Ромпрес.

В началото на този месец Voestalpine подписа договор за покупка на парцел от 96 хектара в района на Констанца за да си осигури строителна площадка, в случай че избере Румъния, пише Ромпрес. Новият завод ще има капацитет от 5 милиона тона стомана годишно, а броят на пряко заетите в него ще бъде около 5 000 души.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg