Все повече заможни китайци получават британска златна виза

4106
Все повече заможни китайци получават британска златна виза

© flickr/MaxBraun

Броят на заможните китайци, получили така наречената британска „златна виза”, която осигурява право на пребиваване срещу инвестиция от най-малко 2 млн. паунда, е скочил драстично през миналата година. 

Китайци са получили 116 от общо 355-те „инвеститорски визи”, раздадени през 2017 г. от британското правителство на богати хора. Това е ръст от цели 56% спрямо предходната година, сочи официалната статистика, цитирана от Financial Times.

Доминацията на китайците в преследването на „златната виза” оставя на второ място за миналата година руснаците, които са втората най-голяма група, получила правото на пребиваване на Острова срещу инвестиция.

Ако към сметката добавим и гражданите на Хонконг и Макао, то китайците, получили инвеститорската виза, достигат 146 души, което е 82.5% повече спрямо 2016 г.


Брекзит беше сигнал, които китайците наблюдаваха известно време”, коментира Чарлс Филмър от инвестиционната компания LJ Partnership. “Сега обаче брекзит вече не е тема, която се дискутира. Тя няма никакво значение”, добавя той.

Политиката за отпускане на инвеститорска виза предвижда право на пребиваване за срок от 3 години срещу инвестиция от най-малко 2 млн. паунда в британски държавни ценни книжа, акции или други активи, с изключение на недвижими имоти.

Заможните лица могат да кандидатстват за перманентно право на пребиване, след като изминат 3 години от получаване на визата, ако са инвестирали 5 млн. паунда, или след изтичането на 2 години, ако инвестицията надхвърля 10 млн. паунда.

Тази визова политика е подложена на редица критики, тъй като осигурява възможност на богатите хора по света буквално да си купуват британско гражданство. Привържениците на програмата обаче посочват, че тя помага в привличането на богати предприемачи и разширява британските бизнес връзки с останалия свят.

В САЩ през последните години сходната EB-5 визова политика също е доминирана от заможни китайци. През 2013 г. китайски кандидати са получили 80% от всички отпуснати инвеститорски визи за годината.

За сравнение, през 2007 г. китайците заемат дял от едва 14% от раздадените EB-5 визи. Големият ръст на китайски получатели на визата провокира щатските власти да обявят, че през фискалната 2015 г. кандидати от Китай няма да се допускат до програмата. Впоследствие тази политика прерасна в 3-годишна забрана за допускане на китайски кандидати.

Една от причините заможните китайци да кандидатстват за инвеститорска виза във Великобритания е вярването, че въпреки брекзит, страната си остава едно от най-сигурните места в света, казва Ю Джи, ръководител на China Foresight към организацията LSE Ideas, която е част от London School of Economics.

„Политическата сигурност, институционалните ограничения и правните норми са ключови фактори за китайските инвеститори, които влагат парите си”, казва Ю Джи.

Великобритания си призна, макар и без да иска: Няма добър брекзитПри всички случаи, Великобритания ще търси споразумение със САЩ

Великобритания също така е популярна дестинация за средства, които заможните китайци успяват да изкарат от страната си, въпреки строгия капиталов контрол, който налага Пекин.

Общата сума на китайските инвестиции във Великобритания достига 20.8 млрд. долара през 2017 г. За сравнение, през 2016 г. те са възлизали на 9.2 млрд. долара, по данни на LJ Partnership.

„Образованието също привлича инвеститори, които искат децата им да учат в най-добрите училища и университети”, казва Ю Джи. По думите ѝ, по този начин „новото богатство” навлиза в света на „старите пари”.

Някои от заможните китайци не смятат, че брекзит е в разрез с китайските интереси. „Брекзит може да означава, че Великобритания има по-голяма нужда от Китай като търговски партньор”, посочва Ксу Вейпинг, президент на Advanced Business Park – компания, която изгражда имотни проекти в Лондон за 1.7 млрд. паунда.

„След брекзит най-вероятно Великобритания и Китай ще имат свое собствено двустранно търговско споразумение. Това ще стане със сигурност”, добавя той.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg