Щатски фирми плащат на свои да шпионират електронната поща

351
Щатски фирми плащат на свои да шпионират електронната поща

Във Великобритания вероятно има повече камери и системи за видео наблюдение, отколкото където и да е другаде по света. И все пак работниците в САЩ са наблюдавани много по-строго по отношение на използването на интернет, сочат данните от ново проучване на Proofpoint.

41% от големите щатски компании плащат на свои служители, за да четат или анализират съдържанието на изходящата кореспонденция от фирмата. 26 на сто от 300-те анкетирани щатски фирми, твърдят, че са уволнили някого за нарушаване на политиките за електронна кореспонденция през изминалите 12 месеца. Имейлите са били единственият източник за изтичане на информация или за излагане на корпоративната репутация на риск.

Много щатски компании са превъзпитали служителите си да не използват Web 2.0 комуникации като блогове, табла за съобщения и сайтове за споделяне на съдържание. Около 13% от фирмите са предизвикали насрещни действия в резултат на бунта на служителите срещу забраната да ползват социални мрежи. Непозволеното ползване на сайтове за споделяне на съдържание пък е довело до дисциплинарни мерки от страна на ръководството в 14 на сто от фирмите, участвали в проучването.

27% от корпорациите са разследвали излагането на риск на поверителна, чувствителна или лична информация в загубени или откраднати мобилни устройства през изминалите 12 месеца. Показването на чувствителна финансова информация (като необявени финансови резултати) в блогове или постинги довело до дисциплинарни действия сред 14% от публичните компании, изследвани от Proofpoint, пише още technews.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg