Шведска компания ще строи вятърни турбини, високи колкото Айфеловата кула

881
Шведска компания ще строи вятърни турбини, високи колкото Айфеловата кула

© Pixabay

Компанията, която управлява най-големия континентален вятърен парк в Европа си поставя нова амбициозна цел. Svevind AB кандидатства за лиценз, който ще ѝ позволи да увеличи височината на вятърните си турбини с една трета до височина от 300 метра - колкото тази на Айфеловата кула, пише Bloomberg.

Заявлението за получаване на разрешение от шведските регулатори ще бъде подадено през настоящото тримесечие, а изграждането на новите турбини в парка Маркбигден ще отнеме между две и три години.

Плановете на Svevind са илюстрация за бързите темпове, с които се развиват възобновяемите енергийни източници. Вятърните турбини се развиват от десетилетия, но въпреки това производителите все още намират начини да увеличават техния капацитет.


Развитието на вятърните паркове на сушата е един от основните инструменти за постигането на целите, заложени в стратегиите за борба с климатичните промени, които се прилагат от все повече държави по света.

"С увеличаването на височината на турбините, може да бъде поставен по-голям ротор, а това означава и повече произведена енергия. Ръстът ще е значителен спрямо капацитетът, за който имаме разрешение в момента", казва говорителят на Svevind Кристина Фалк.

Според експертите, цитирани от Bloomberg, Швеция трябва още от сега да изготви планове за увеличаване на производството на електроенергия, така че да може да поеме очакваният ръст в търсенето със 70% до 2045 година.

Какво се случва с Ветрогенераторите от началото на 90-те години на миналия век днес вече се намират в края на жизнения си цикъл


Засега никъде по света не са инсталирани вятърни турбини с подобна височина и вероятно това няма да се случи в следващите няколко години, но шведската компанията иска да има тази опция, защото е уверена, че производителите скоро ще могат да доставят такива съоръжения.

Най-голямата турбина, предназначена за инсталиране на сушата, е моделът 5.8-170 на Siemens Gamesa Renewable Energy. Тя е с височина от 250 метра.

"Ако получи разрешение за изграждане на турбини, високи до 300 метра, Svevind ще може да изгражда паркове с най-съвременните технологии на пазара", обяснява анализаторът на loombergNEF Оливър Меткалф.

Кога обаче турбини с подобен размер ще бъдат достъпни на пазара, засега не е ясно.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg