1/3 от произведените в света храни се похабяват

1130
 1/3 от произведените в света храни се похабяват

Всяка години близо една трета от произведената в света храна за консумация от хора - около 1.3 млрд. тона, се губи или похабява, съобщи Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО), предаде ДПА.

Базираната в Рим агенция на ООН се позовава на доклад, изготвен от шведски институт, в който се посочва още, че индустриално развитите и развиващите са страни прахосват почти еднакви количества храни - съответно 670 и 630 милиона тона.

Изследването разграничава понятията "загуба на храна" и "похабяване на храна". Загубата на храна, която настъпва по време на производството, жътвата и фазите на обработката, е най-значима за развиващите се страни и се дължи на лошата инфраструктура, ниските нива на технологиите и малките инвестиции в производството на храни.

За разлика от това похабяването на храна е по-голям проблем за индустриалните страни, като най-често то се причинява от търговци и потребители, които изхвърлят на боклука напълно годна храна. На глава от населението в Европа и Северна Америка годишно се похабяват по 95-115 килограма храна, докато за потребителите в Субсахарска Африка и Южна и Югоизточна Азия този показател възлиза на 6-11 килограма годишно.

Всяка година потребителите в богатите страни похабяват 222 милиона тона, тоест малко по-малко от цялата нетна продукция в Субсахарска Африка, която възлиза на 230 милиона тона, сочи докладът.

В документа се привеждат поредица съвети как да бъдат намалени загубите и похабяването на храните, вкл. това властите в развиващите се страни да подпомагат дребните селскостопански производители в осъществяването на пряка връзка с купувачите. А на частния и държавния сектор се предлага да увеличат инвестициите в инфраструктурата, транспорта и обработката и пакетирането.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg