10 ключови момента от историята на iPhone

3802
10 ключови момента от историята на iPhone

© Pixabay.com, Wikipedia.org, Flickr.com

Представянето на новия iPhone на Apple на десетата годишнина от пускането на първото устройство се очаква с огромен интерес, тъй като това вероятно ще бъде най-голямото подобрение на телефона от създаването му.

Променен дизайн с широк екран, ID система за лицево разпознаване и подобрени приложения за добавена реалност са само някои от очакваните промени. Мнозина анализатори прогнозираха също, че цената на моделите ще достигне нови висини.

В свят, в който смартфонът е навсякъде, лесно можем да забравим каква изненада предизвика представянето на първото устройство от Стив Джобс преди десет години и колко разнородни бяха мненията за това дали той наистина ще промени правилата на играта.

Във връзка с годишнината ВВС публикува десет ключови момента от миналото на iPhone.

1. 2004 г. – Раждането на „Лилав проект“

След успеха на първия iMac и след това на iPod, Apple започва да разработва таблет като следващ революционен продукт. Но бившият шеф на iOS Скот Форстол си спомня, че през 2004 г. е имал критичен разговор на обяд с генералния директор Стив Джобс.

„И двамата използвахме телефоните си и ги мразехме. Огледахме се и видяхме, че всички около нас имат телефон и всички изглеждат много изтерзани, докато го използват.

Стив каза: Мислиш ли, че можем да вземем демото, което правим с таблета, и да го свием до нещо... достатъчно малко, за да се побира в джоба?“, разказа Форстол по-рано тази година.

Това накарало инженерите на Apple да създадат базово приложение, ограничено до част от дисплея на прототипа на таблет.

„В мига, в който (Стив Джобс) видя демото, знаеше, че е това. Нямаше никакво съмнение, това беше начинът, по който трябва да се държи един телефон“, продължава Форстол.

Както показаха по-късно съдебни документи, към август 2005 г. индустриалните дизайнери на Apple вече са създали концептуалната форма с кодово название Лилаво, която е призната за основата на последвалия iPhone.

2. Юли 2008 г. – Пуснат е първият онлайн магазин за приложения App Store

Сега има над два милиона приложения, налични за операционната система iOS на iPhone, и повечето собственици имат няколко страници и папки с програмите. Но за известно време след появата на първия iPhone няма достатъчно приложения за запълването дори на един екран.

Причината е, че разработчиците първоначално били ограничени до създаването на софтуер, който работи в рамките на уеб браузъра на устройството. Стив Джобс смятал, че създаването на собствен магазин с приложения ще бъде твърде сложно.

Повече от една година след пускането на телефона в продажба се появява и App Store. На 9 юли се отваря нова страница в историята на Apple, когато компанията създава няколко собствени приложения, преди магазинът да отвори виртуалните си врати.

3. Септември 2008 г. – Представен е HTC Dream

Сега звучи странно, но навремето генералният директор на Google е член на Борда на директорите на Apple. Ерик Шмид напуска поста си едва през 2009 г., но дните му са преброени, веднага след пускането на първата реклама на телефон с операционна система Android.

HTC Dream предлага възможности, които все още липсват при iPhone, включително копи-пейст, Street View и мултимедийни съобщения. Макар че отзивите са по-скоро хладни, потенциалът на по-отворена смартфон платформа към iOS е признат.

Любопитното е, че теоретично Dream е бил способен да поддържа „мултитъч“ жестове, но тази способност е деактивирана, вероятно защото Apple патентова технологията. Когато HTC добавя тази възможност в следващата версия на устройството през 2010 г., Стив Джобс е бесен.

„Ще унищожа Android, защото това е краден продукт. Бих започнал термоядрена война заради това“, казва по-късно Джобс пред биографа си Уолтър Айзъксън.

4. Февруари 2010 – Приложението Siri е пуснато от SRI

Тези дни Apple харчи милиони за реклама на Siri с участието на Дуейн „Скалата“ Джонсън, наред с други звезди. Но когато виртуалният асистент е пуснат за първи път на iOS, това е сравнително малко популярно приложение, създадено от калифорнийски научен институт, частично финансиран от Пентагона.

Бизнес моделът му предвижда да взема такса от ресторанти и организатори на събития за всяка гласово контролирана резервация и планът бил да бъдат пуснати следващи версии за Android и Blackberry.

Но това се променило два месеца след пускането, когато Apple купила технологията за повече от 200 млн. долара. Приложението остава в App Store до октомври 2011 г., когато подобрена версия се превръща в изключителна характеристика на новия iPhone 4S.

5. Юни 2010 г. – Първият iPhone за селфита

Когато iPhone 4 е пуснат на пазара, коментарите, изтъкващи прибавянето на предна камера, бяха съсредоточени повече върху използването й за видео разговори, отколкото за селфита. Това може би е разбираемо. Макар че думата селфи вече съществува, тя все още не е популярна.

И макар че iPhone 4 не е първият телефон с камера от двете си страни – Sony Ericsson пуска такъв през 2003 г., той може да се смята за движещата сила за възхода на селфи културата.

„iPhone 4 беше важен, тъй като беше лесно за употреба устройство с голям брой тийнейджъри, които имаха достъп до него, и експлозия на мобилни приложения“, казва Чарлз Артър, автор на книгата „Дигитални войни“.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...